Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Μητροπολιτικό Μέγαρο, Μητροπόλεως, Φλώρινα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη
Πηγή :  https://odosell.blogspot.com


Γενική άποψη
Πηγή :  https://odosell.blogspot.com

 
Διεύθυνση :   Μητροπόλεως, Φλώρινα
 
Επωνυμία :  Μητροπολιτικό Μέγαρο
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό με αναγεννησιακές αναφορές
 
Χρόνος Κατασκευής :  1902                                       
 
Περιγραφή :
Το κτίριο διαρθρώνεται σε δυο κύρια επίπεδα και ημιυπόγειο. Η αρχική τυπολογία της κάτοψης του υπερυψωμένου ισογείου, χαρακτηρίζεται από την κεντρική διαμπερή υπόστυλη αίθουσα και το κλιμακοστάσιο οργανωμένο εγκάρσια προς αυτήν, διαμορφώνοντας τους χώρους επικοινωνίας σε σχήμα «Τ». Το σχήμα αυτό ορθογωνίζεται με τη διάταξη αριστερά-δεξιά γραφείων για την εξυπηρέτηση του κοινού. Στον όροφο διαμορφώνονται τα ιδιωτικά διαμερίσματα του μητροπολίτη, ενώ οι χώροι υγιεινής οργανώνονται ανεξάρτητα από τον κύριο όγκο του μεγάρου, σε προσθήκη της δυτικής όψης.
Συμμετρία ως προς κεντρικό άξονα χαρακτηρίζει την οργάνωση των στοιχείων των όψεων, όπου γωνιόλιθοι στο πρώτο επίπεδο συνεχίζουν ως ψευδοπαραστάδες στο δεύτερο και διαιρούν τις όψεις σε τρία τμήματα, ενώ οριζόντιες κορνίζες καθορίζουν τα επίπεδα. Στον αυστηρά γεωμετρικό ορθογώνιο όγκο του κτιρίου, δεσπόζει κεντρικά στην πρόσοψη διώροφο προστώο με τρίλοβη τοξοστοιχία, τονίζοντας την κύρια πρόσβαση στο Μητροπολιτικό μέγαρο. Η τετρακλινής στέγη ήταν εγκιβωτισμένη σε στηθαίο που διαμόρφωναν οι γνωστές και από άλλα κτίρια πήλινες μπαλούστρες. Το στηθαίο αυτό, το οποίο καταστράφηκε, διακοπτόταν από πεσσούς-βάσεις για διακοσμητικές πήλινες γλάστρες. Ωστόσο στην πρόσοψη και κεντρικά διατηρήθηκε το αέτωμα απόληξης, όπου ήταν εντοιχισμένη η μαρμάρινη κτητορική επιγραφή. Είναι φανερή η εκλεκτικιστική διάθεση του κτιρίου με σαφείς αναγεννησιακές αναφορές.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των ειδικών κτιρίων που κτίζονται από τις ελληνικές κοινότητες στις αρχές του 20ού αιώνα.
Κτίστηκε το 1902, σε μικρή απόσταση από τον I. Ναό του Αγ. Παντελεήμονα. Το 1971 επισκευάζεται επί Μητροπολίτου Φλωρίνης-Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνου.
Το Μητροπολιτικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν έχει σωθεί, έργο του Ε. Τσίλλερ, κτισμένο το 1892, λειτούργησε ως μοντέλο αναπαραγωγής.
Με την ανακαίνιση του 1971, έγινε ανακατασκευή του εσωτερικού χώρου με αλλαγές στη διάρθρωσή του και στη χρήση των υλικών. Παράλληλα στη θέση του αρχικού εξωτερικού όγκου των χώρων υγιεινής, προστέθηκε νέος όγκος μεγαλύτερων διαστάσεων, όπου επαναλήφθηκε η μορφολογία των εξωτερικών όψεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης ως προς την αρχική εξωτερική μορφή του κτιρίου. Εδώ μεταφέρθηκε και το κλιμακοστάσιο εσωτερικής επικοινωνίας του κτιρίου, απελευθερώνοντας τον αντίστοιχο χώρο του ανωγείου, ο οποίος μετατράπηκε σε γραφείο. Στην ίδια περίοδο έγινε επέμβαση και στη μορφή της εξωτερικής σκάλας, όπου τα δυο πλευρικά σκέλη αντικαταστάθηκαν με ένα κεντρικό στον άξονα του κτιρίου.
  
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
Χριστίνα Ζαρκάδα Πιστιόλη Διδακτορική Διατριβή
«Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας την περίοδο του μεσοπολέμου»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου