Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Βοσπόριο Μέγαρο, Αριστοτέλους 8, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη
Πηγή :  https://odosell.blogspot.com

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://odosell.blogspot.com

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://odosell.blogspot.com

Λεπτομέρεια εισόδου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Διεύθυνση :  Αριστοτέλους 8, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Βοσπόριο Μέγαρο
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1922
 
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα πενταώροφο κτίριο, εκλεκτικιστικό, με επιρροές νεοβυζαντινές και art nouveau,  με μικρή στοά που βγάζει σε ένα αίθριο.
Αποτελείται από ισόγειο και 4 ορόφους. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο δίδυμα κτίρια, όμοια τόσο στην πρόσοψη όσο και στην διαμόρφωσή τους. Η κάτοψη έχει σχήμα Π, με έναν κεντρικό διάδρομο εκατέρωθεν του οποίου αναπτύσσονται τα δυο κτίρια. Στους ορόφους ενώνονται με μπαλκόνι. Η πρόσοψη οργανώνεται συμμετρικά, εκατέρωθεν κεντρικού άξονα, με 2 τριμερή τμήματα. Ο κεντρικός άξονας του κάθε κτιρίου τονίζεται με την τοποθέτηση πολυγωνικού έρκερ στον 3ο όροφο που δημιουργεί σκεπαστό εξώστη στον 4ο. Διαφοροποίηση στα ανοίγματα, με παράθυρα και εξωστόθυρες με εξώστες αλλά και σειρά πεσσών στον τελευταίο όροφο.
Στο εσωτερικό, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι θύρες εισόδου σε καθένα από τα δυο κτίρια, χαρακτηριστικές art nouveau, από τις ελάχιστες στην πόλη. Κλιμακοστάσιο με art nouveau κιγκλιδώματα, ανάγλυφες διακοσμήσεις στις οροφές των κοινόχρηστων χώρων, ανάγλυφη διακοσμητική ταινία που ακολουθεί την κλίση του κλιμακοστασίου, δίφυλλες ξύλινες πόρτες εισόδου στα διαμερίσματα, ιδιαίτερα περίτεχνα υπέρθυρα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Μέγαρο κατοικιών, στον πιο κεντρικό άξονα της πόλης και τελικά στον μοναδικό που βασίστηκε στο σχέδιο Εμπράρ. Κτίστηκε το 1922 σε σχέδια του Πολιτικού Μηχανικού Ζακ Μωσσέ, (άλλα έργα του οποίου αποτελούν το Ολύμπιον και το Όλυμπος Νάουσα) με αρχικούς ιδιοκτήτες τους Μπιλύρη και Αλεξιάδη.
Σήμερα στεγάζει κυρίως γραφεία και καταστήματα.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 02-11-1983  ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου