Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

οικοδομή Χανανέλ Ναάρ, Αγ. Μηνά 4, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View  (2011)    

Λεπτομέρεια πόρτας
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

 
Σχέδιο όψης-τομής
Πηγή :  http://www.salonikajewisharchitecture.com


Διεύθυνση : Αγ. Μηνά 4, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  οικοδομή Χανανέλ Ναάρ
 
Χρόνος Κατασκευής :  1925
 
Αρχιτέκτονας :  Ζακ Μωσσέ
 
Περιγραφή :
Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους εργαστηρίων. Στο ισόγειο διαμορφώνονται δυο καταστήματα, ένα μεγαλύτερο στη δυτική πλευρά του κτιρίου και ένα μικρότερο στην ανατολική. Οι όροφοι στέγαζαν εργαστήριο άγνωστου αντικειμένου.
Η λιτή όψη επί της οδού Αγίου Μηνά μοιράζεται σε τρία φατνώματα από τα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία. Το ισόγειο λειτουργεί ως βάση του κτιρίου, ενώ οι δυο όροφοι σχεδιάζονται ως σύνολο, με τα υποστυλώματα να αναπτύσσονται σε όλο το ύψος των δυο ορόφων, τα δε ανοίγματα του τελευταίου ορόφου φέρουν τοξωτό ανώφλι. Στοιχεία Αρτ Νουβώ διακοσμούν το στηθαίο του κτιρίου καθώς και τα θωράκια στις ποδιές των ανοιγμάτων του 2ου ορόφου.
Τα ανοίγματα είναι ορθογωνικά στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο και έχουν τοξωτά ανώφλια στον δεύτερο όροφο. Τέσσερις ψευδοπαραστάδες συντελούν στον τριμερισμό της όψης στους ορόφους.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1925.
Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Χανανέλ Εμμανουέλ Ναάρ. Ήταν μέλος της εταιρίας «Ναάρ Χανανέλ και Σία». Ο Χανανέλ Ναάρ του Εμμανουήλ είχε ιδρύσει επιχείρηση χαρτικών στα 1900. Μέχρι το 1932 ήταν συνέταιρος με τους αδελφούς του Αβραάμ και Μωυσή Ναάρ του Εμμανουήλ. Το 1937 η εταιρεία αυτή διαλύθηκε και ο Ναάρ κράτησε το χαρτοπωλείο μαζί με το γιο του, Εμμανουήλ. Το επέταξαν οι γερμανικές αρχές κατοχής το Δεκέμβριο του 1942.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου