Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Εθνική Τράπεζα, Βασ. Φιλίππου & Μεγ. Αλεξάνδρου 28, Φλώρινα

Γενική άποψη από street View (2014)


 
Διεύθυνση :   Βασ. Φιλίππου & Μεγ. Αλεξάνδρου 28, Φλώρινα
 
Επωνυμία :  Εθνική Τράπεζα

Χρόνος Κατασκευής :  1930-1931                              
 
Αρχιτέκτονας :  Αριστομένης Βάλβης
 
Περιγραφή :
Αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ειδικής χρήσης, κατασκευή, αντιπροσωπευτική για τον τρόπο που συνδυάστηκαν επιρροές διαφόρων αρχιτεκτονικών ρευμάτων με τις τοπικές συνθήκες και τις νέες κατασκευαστικές μεθόδους, στην περιοχή αυτή της Ελλάδος κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, συνδυάζοντας νεοβυζαντινά στοιχεία με νεωτερικές τάσεις.
Το κτίριο οργανώνεται ελεύθερα στο οικόπεδο και σε μικρή απόσταση από την οικοδομική γραμμή και αναπτύσσεται σε δυο κύριες στάθμες και ημιυπόγειο.
Ο λειτουργικός χώρος της Τράπεζας διαμορφώνεται στο ισόγειο, ενώ η κατοικία του διευθυντή στον όροφο. Ειδικότερα η κάτοψη του ισογείου οργανώνεται με τον χώρο συναλλαγών στο κέντρο, τα λογιστήρια αριστερά και δεξιά, το ταμείο στο βάθος112, ενώ τα γραφεία του διευθυντή και του υποδιευθυντή πλαισιώνουν την κύρια είσοδο. Στο δεξιό τμήμα του χώρου του ταμείου διαμορφώνεται το θησαυροφυλάκειο, ενώ στο αριστερό τμήμα οι χώροι υγιεινής με το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο ημιυπόγειο, όπου αναπτύσσονται οι βοηθητικοί χώροι της τράπεζας.
Το Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Φλώρινα ανήκει στις εξαιρέσεις του νεοκλασικού ιστορισμού που χαρακτηρίζει κυρίως τα κτήρια των Τραπεζών. Ειδικότερα η μορφολογική οργάνωση των όψεων κινείται στο κλίμα του νεοβυζαντινού στυλ με αναφορές στο βιεννέζικο Secession. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται απομίμηση ισόδομου συστήματος στο επίχρισμα των όψεων114, όπου οι αρμοί διαμορφώνονται με κεραμίδι κονίαμα, μιμούμενοι τα ένθετα στους αρμούς κεραμικά πλακίδια του πλινθοπερίκλειστου συστήματος της βυζαντινής τοιχοποιίας.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο της Ε.Τ.Ε. αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Φλώρινας και ταυτόχρονα σημαντική ιστορική μαρτυρία για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης την περίοδο του 1930.
Τα δάπεδα διαμορφώνονται με μωσαϊκά πλακίδια παραγωγής του εργοστασίου του Βόλου «ΜΕΦΣΟΥΤ» (1904).
Το 1995 έγινε η επέκταση των χώρων τη Τράπεζας με την προσθήκη ενός νέου κτηρίου στο πίσω τμήμα του.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 

Χριστίνα Ζαρκάδα Πιστιόλη Διδακτορική Διατριβή
«Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας την περίοδο του μεσοπολέμου»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου