Γενική άποψη από street View (2014)
|
Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 72, Δράμα
Επωνυμία : πρώην Ξενοδοχείο «ΣΑΝΤΡΑΛ»
Χρόνος Κατασκευής : 1910
Περιγραφή :
Αποτελείται από ισόγειο και όροφο. Επικαλύπτεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη που εγκλωβίζεται περιμετρικά από στηθαίο.
Το ισόγειο στο αρχικό του μέγεθος περιελάμβανε όλη τη σειρά των καταστημάτων που υπάρχει και σήμερα κατ’ επέκταση της νότιας πλευράς και είχε μεγαλύτερο εμβαδόν από τον όροφο. Με τη μεταγενέστερη απόσπαση του τμήματος αυτού της κάτοψης, το κτίσμα απέκτησε τη σημερινή του μορφή και έκταση. Στην πλευρά του επί της οδού Βενιζέλου δημιουργείται το άνοιγμα της κύριας εισόδου προς τον όροφο.
Η κάτοψή του έχει ορθογωνική μορφή με αποτετμημένη τη ΒΑ της γωνία. Το ισόγειο έχει εμβαδόν 300 μ.2 και ο όροφος 280 μ.2. Η κάλυψη του οικοπέδου είναι 75% περίπου.
Βασικό χαρακτηριστικό στη συγκρότηση της κύριας όψης είναι η οριζόνπα διαίρεσή της σε τρεις ζώνες. Η κατώτερη περιλαμβάνει την όψη των καταστημάτων, η μεσαία την όψη του ορόφου και ακολουθεί η ζώνη με το στηθαίο που περιβάλλει την στέγη του κπ'σματος9.
Η όψη του ισογείου διαιρείται με πεσσούς σε ίσα τμήματα. Διαφοροποιείται μόνο το άνοιγμα της εισόδου που έχει μικρότερο πλάτος και διατάσσεται αξονικά ως προς το κέντρο της όψης του ορόφου. Τα κενά μεταξύ των πεσσών των καταστημάτων, πληρούνται με υαλοστάσια.
Οι πεσσοί φέρουν επιστύλιο και ακολουθεί η όψη του ορόφου που διαχωρίζεται από αυτήν του ισογείου με ελαφρά προεξέχον γείσο. Το κεντρικό της τμήμα προβάλλει ελαφρά σε σχέση με την υπόλοιπη επιφάνειά της. Σ’ αυτό δημιουργείται ο εξώστης με την εξωστόθυρα που διατάσσονται πάνω από το άνοιγμα της κύριας εισόδου.
Στην ανώτερη επιφάνεια της όψης του ορόφου δημιουργείται ζωφόρος που συνοδεύεται από ζώνη οδόντων. Ακολουθεί η προβολή του κύριου γείσου που υποστηρίζεται από πυκνά τοποθετημένους γεισίποδες. Πάνω από το γείσο διαμορφώνεται το στηθαίο με οριζόντια απόληξη. Το κεντρικό του τμήμα προεξέχει ελαφρά όπως και το αντίστοιχο της όψης του ορόφου.
Η ζωφόρος που σχηματίζεται στο ανώτερο τμήμα της όψης φέρει επιγραφή σχετική με το κτίσμα. Διακρίνεται απόσπασμά της που αναφέρει: MEΓA ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ.
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για αξιόλογο δείγμα κτιρίου ειδικής τυπολογίας (ξενοδοχείο) των αρχών του αιώνα, σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής, σημαντικό για την ιστορική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξη της περιοχής.
Κτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας κτίστηκε από μωαμεθανό επιχειρηματία στην κεντρική αρτηρία του παραδοσιακού πυρήνα της πόλης, στη σημερινή οδό Βενιζέλου, «το μεγαλύτερο και το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της εποχής εκείνης, το «Σαντράλ». Ίχνη της σχετικής επιγραφής διασώζονται στην ζωφόρο. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τη διοίκηση της Μεραρχίας Δράμας και αργότερα δημόσιες υπηρεσίες έως το 1941. Μεταγενέστερα, οι χώροι του ορόφου χρησιμοποιήθηκαν ως γραφεία.
Η ανέγερση του κτίσματος πραγματοποιήθηκε το 1910. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Τζεμαλή - μπέης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, το κτήριο περιήλθε στη διαχείριση του Ελληνικού Δημοσίου και πωλήθηκε στον Π. Παπαδόπουλο που ανήκει και σήμερα.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Διδακτορική διατριβή Δέσποινας Αϊβαζόγλου Δόβα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου