Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Οικία Άγγελου Σικελιανού (Βίλλα Τυπάλδου), Συκιά Κορινθίας


Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.sikyoncoast.com 

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Συκιά Κορινθίας

Επωνυμία : Οικία Άγγελου Σικελιανού (Βίλλα Τυπάλδου)

Χρόνος Κατασκευής : 1912 - 1916

Περιγραφή : 
Η αρχιτεκτονική του κτίσματος φαίνεται πως ακολούθησε τις επιλογές του ποιητή και της συζύγου του. Το κτήριο δεν συμφωνεί με ένα συγκεκριμένο ρεύμα, αλλά αποτελεί εκλεκτικιστική μείξη στοιχείων διαφορετικών περιόδων του ελληνικού πολιτισμού. Ιδιαίτερα αισθητή κάνουν την παρουσία τους αρχιτεκτονικά στοιχεία της βυζαντινής και ενετικής περιόδου.
Το κτήριο αποτελείται από το κεντρικό διώροφο τμήμα, που αναπτύσσεται σε ισόγειο με όροφο, και σε δύο ισόγεια πλευρικά κτίσματα που έχουν μεγάλες βεράντες. Στην κεντρική όψη, ο εξώστης του ορόφου στηρίζεται σε τέσσερις λίθινους κίονες που ακολουθούν τα παλαιοχριστιανικά πρότυπα. 
Το κτήριο είναι εξολοκλήρου κτισμένο με ισόδομη εμφανή λιθοδομή. Τα φωτιστικά ανοίγματα, τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο, διακοσμημένα με λίθινα πλαίσια, φέρουν καμπύλες απολήξεις, θυμίζοντας τους λοβούς των παραθύρων της βυζαντινής ναοδομίας και φέρουν πολύ επιμελημένες ξύλινες τζαμαρίες. Τα λίθινα στηθαία στους εξώστες, που ακολουθούν στοιχεία της ενετικής αρχιτεκτονικής, συμμετέχουν στη διακοσμητική διάθεση των όψεων.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η οικία του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά Ξυλοκάστρου του Νομού Κορινθίας οικοδομήθηκε την περίοδο 1912 - 1916 και βασίστηκε σε σχέδια του ίδιου του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Άρχισε να χτίζεται το 1912 με πέτρες που μεταφέρθηκαν από τους Αγίους Θεοδώρους. Ο λυρικός ποιητής με την πρώτη σύζυγό του Εύα Πάλμερ είχαν εντυπωσιαστεί από το φυσικό τοπίο του κορινθιακού κόλπου και επέλεξαν την περιοχή για να κτίσουν την οικία τους.
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα των αρχών του 20ου αιώνα με εκλεκτικιστικά στοιχεία.
Η οικία του ζεύγους Σικελιανού φιλοξένησε αρκετές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ήταν ο Κωστής Παλαμάς, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Καρυωτάκης, τους συνθέτες Δημήτρη Μητρόπουλο και Μανώλη Καλομοίρη και πολλές άλλες μορφές της τέχνης. Στο χώρο αυτό ο Άγγελος Σικελιανός επεξεργάστηκε τη δελφική ιδέα και οργάνωσε με τη σύζυγό του τις Δελφικές Εορτές (1927, 1930), οι οποίες είχαν πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά δεν σημείωσαν εμπορική επιτυχία. 
Το ζεύγος Σικελιανού έζησε στην οικία έως το 1930, όταν οικονομικοί λόγοι επέβαλαν την πώλησή του. Το κτήριο, έπειτα από πλειστηριασμό, αγόρασε ο Γ. Μαντζούφας, καθηγητής της Οικονομικής Σχολής Αθηνών και γαμπρός του Ιωάννη Μεταξά. 
Κατά την περίοδο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου η μονοκατοικία έγινε το αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ στον εμφύλιο αποτέλεσε το άντρο των ανταρτών. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τυπάλδου, όπου και ανήκει μέχρι σήμερα. 
Σήμερα (2019) στεγάζει το Ξενοδοχείο Σικυών.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση


Πηγές 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου