Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Οικία Αλέξανδρου Βοστάνη, Βουρνάζων 23, Μυτιλήνη

Γενική άποψη
Πηγή :  http://kiourellis.blogspot.com

Διεύθυνση : Βουρνάζων 23, Μυτιλήνη
 
Επωνυμία :  Οικία Αλέξανδρου Βοστάνη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1927
 
Αρχιτέκτονας : Ασημάκης Φούσκας / Ιατρού
 
Περιγραφή :
Λαμπρό τριώροφο κτίριο πάνω σε υπερυψωμένο υπόγειο. Κυριαρχούν τα στοιχεία του εκλεκτισμού, και πρέπει να θεωρείται σαν ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της Μυτιλήνης. Έχει υποστεί πολλές φθορές κυρίως από τα νερά της βροχής σε σημείο που η υγρασία εμφανίζεται και στο εσωτερικό του κτιρίου. Υπάρχει εσωτερική επίπλωση εκπληκτική με έπιπλα αξίας, αντικείμενα τέχνης και ταπετσαρίες. Χρειάζεται γενική επιδιόρθωση.
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής με πλούσια εκλεκτικιστικά στοιχεία και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρώτος ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Βοστάνης Αιγυπτιώτης. Το κτίριο κόστισε 9.000 χρυσές λίρες.
Ο Αλέξανδρος Βοστάνης ήταν απόγονος της παλιάς οικογένειας των Βοστάνη, γαιοκτημόνων και προεστών της Μυτιλήνης, αφού ήταν γιός του Παρασκευά Βοστάνη. Ο ίδιος αντιπροσωπεύει τη δυναμική τάξη των εμπόρων και επιχειρηματιών της Διασποράς. Ξενιτεύτηκε σε ηλικία 15 ετών στην Αίγυπτο όπου και παρέμεινε επί 45 χρόνια. Σε ώριμη ηλικία παντρεύτηκε κόρη του Γρηγορίου Βερναρδάκη και απέκτησε δυο παιδιά, την Ελεονόρα και τον Παρασκευά. Την κατοικία αυτή έκτισε για την οικογένεια του, που διέμενε μόνιμα στη Μυτιλήνη ενώ ο ίδιος συνέχισε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Αίγυπτο.
Η κατοικία κτίστηκε στην όχθη του ποταμού της Αλυσίδας, ανάμεσα στις προγενέστερες κατοικίες του Γ. Χριστοφίδη-Κουμαριανού και του Τ. Καμπούρη. Η χρονολογία ανέγερσης είναι το 1927 και ως αρχιτέκτονας αναφέρεται κάποιος Ιατρού από την Αίγυπτο, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή αρχιτέκτονας ήταν ο Ασ. Φούσκας. Η ανέγερση της κόστισε 9.000 και το οικόπεδο 1.500 χρυσές λίρες Αγγλίας.
Οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με ταπετσαρίες από το Λονδίνο, ενώ η επίπλωση της σάλας προέρχεται από τη Ρωσία. Η επίπλωση της επίσημης τραπεζαρίας και του καθημερινού προέρχονται από τη Βιέννη.
Το υπηρετικό προσωπικό αποτελούσαν η μαγείρισσα, δύο καμαριέρες, η μικρή της αγοράς, και η παραδουλεύτρα κάθε Παρασκευή.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΔ α/12-11-1985  ΦΕΚ 731/Δ/31-12-1985
 
Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου