Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Μουσείο Μεχμέτ Αλή, Αλή Μεχμέτ 45-47, Καβάλα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη
Πηγή :  https://upload.wikimedia.org

Διεύθυνση :  Αλή Μεχμέτ 45-47, Καβάλα

Επωνυμία :  Μουσείο Μεχμέτ Αλή

Αρχιτεκτονική τάση :  Οθωμανική Αρχιτεκτονική

Χρόνος Κατασκευής :  1780-1790

Περιγραφή :

Το κτίριο βρίσκεται μέσα στην διατηρητέα περιοχή της συνοικίας Παναγιά της Καβάλας. Αποτελείται από ισόγειο (που είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή) και δύο ορόφους (που είναι χτισμένοι από τσασμά) και καλύπτεται από ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν η διάπλαση των όγκων του και τα επί μέρους κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία, όπως τα σαχνισιά που στηρίζονται από φουρούσια, (άλλα εμφανή και άλλα καλυμμένα με μπογδατί), καθώς και η χαρακτηριστική στις λεπτομέρειές της εξωτερική ξύλινη πόρτα.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :

Είναι αξιόλογο δείγμα κτίσματος της εποχής της Τουρκοκρατίας στη συνοικία αυτή της Καβάλας και αποτελεί το μοναδικό δείγμα του περιβάλλοντος του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή.

Το κτίριο, που κατασκευάστηκε περίπου το 1780 με 1790, με εμβαδόν 330 τ.μ., ήταν το μεγαλύτερο σπίτι στην πόλη της Καβάλας εκείνη την εποχή και θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα έγιναν επισκευές και εργασίες αποκατάστασης στο αρχικό κτίριο, τον κήπο και τους περιβάλλοντες χώρους, με χρηματοδότηση του αιγυπτιακού κράτους και με την υποστήριξη της αιγυπτιακής βασιλικής οικογένειας.

Στην οικία αυτή εφαρμόστηκε η αρχή της χωριστής διάταξης των χώρων ενδιαίτησης ανδρών και γυναικών. Στη νότια ενότητα βρίσκεται το «σελαμλίκ», το οποίο περιλαμβάνει τους χώρους της ημερήσιας διαμονής και εργασίας των ανδρών και τους χώρους υποδοχής των επισκεπτών τους. Στη βόρεια ενότητα βρίσκεται το «χαρεμλίκ» που περιέχει τους χώρους των γυναικών, με τις εξυπηρετήσεις του καθημερινού νοικοκυριού και συγχρόνως τους περισσότερο ιδιωτικούς χώρους όλης της οικογένειας.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

ΥΠΠΟ  ΔΙΛΑΠ/Γ/20591/1415/4-6-1986  ΦΕΚ 522/Β/21-7-1986

Πηγές 

http://listedmonuments.culture.gr

https://www.visitkavala.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου