Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μέγαρο Εφεσίου, Σταδίου 28, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια όψης

Λεπτομέρεια εσωτερικού

Διεύθυνση : Σταδίου 28, Αθήνα 

Επωνυμία : Μέγαρο Εφεσίου 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1923-1928 

Αρχιτέκτονας : Βασίλειος Τσαγρής 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για αξιόλογο εκλεκτικιστικό κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής του. Την κύρια όψη του κτιρίου διέπει αυστηρή συμμετρία και το κυρίως κτίριο χωρίζεται κατά την κατακόρυφο έννοια από διπλές παραστάδες σε τρία τμήματα με μεγαλύτερο και πλέον τονισμένο το μεσαίο. Οι παραστάδες αυτές με επίκρανα φέρουν την στέψη του κτιρίου, τον τελευταίο όροφο, που βρίσκεται κάτω από προεξέχον γείσο με μικρούς γεισίποδες και στολίζεται με γύψινες γεωμετρικές διακοσμήσεις. 
Το Μέγαρο χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα και κατά τον οριζόντιο άξονα. Η βάση του κτηρίου αποτελείται από το ισόγειο και τον ημιόροφο, ενώ διαχωρίζεται από τον πρώτο όροφο με το συνεχόμενο μπαλκόνι που φαίνεται να στηρίζεται σε γύψινα ραβδωτά φουρούσια. Το κυρίως κτήριο αποτελείται από τον πρώτο έως και τον τέταρτο όροφο, και τέλος, ο τελευταίος όροφος ξεχωρίζει με τα γύψινα κοσμήματα. 
Τα κουφώματα των ανοιγμάτων είναι ξύλινα, ενώ τα κιγκλιδώματα παρουσιάζουν γεωμετρικά μοτίβα. 
Συνολικό Εμβαδόν κτιρίου:  3497 m2

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το επταώροφο μέγαρο Εφεσίου στην οδό Σταδίου, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1923-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή (1882-1941), εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού, με επιδράσεις από την Art Nouveau και τη βιεννέζικη σχολή του Otto Wagner. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από αισθητικής και τεχικής πλευράς. Ήταν μια από τις πρώτες πολυώροφες οικοδομές γραφείων του κέντρου των Αθηνών, και ταυτόχρονα ένα από τα πρώτα κτίρια στα οποία έγινε χρήση του νεοεμφανιζόμενου τότε οπλισμένου σκυροδέματος. Ανεγέρθηκε για λογαριασμό του Σπυρίδωνα Ηλ. Εφέσιου, από τους κληρονόμους του οποίου πωλήθηκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το 1950. 
Το Μέγαρο έλαβε το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του Σπυρίδωνα Εφέσιο. 
Το 2002 καθαρίστηκε η όψη του κτιρίου και αποκαταστάθηκε χρωματικά, σύμφωνα με τις προτάσεις της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκαν το επιπρόσθετο στέγαστρο και οι μεταγενέστερες επενδύσεις των κολόνων, που είχαν προστεθεί από τον κινηματογράφο Άστορ και το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν αντίστοιχα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/04-04-1984 ΦΕΚ 314/Δ/21-05-1984 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου