Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Βασ. Σοφίας 72, Αθήνα

Γενική άποψη
Πηγή :  http://archaeologia.eie.gr

Λεπτομέρεια εισόδου
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Βασ. Σοφίας 72, Αθήνα 

Επωνυμία : Αιγινήτειο Νοσοκομείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1901-1909

Αρχιτέκτονας : Αναστάσιος Μεταξάς

Περιγραφή : 
Το κτίριο του Νοσοκομείου Αιγινήτειου παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τη λιτή και αυστηρά συμμετρική διάταξη των όψεων και τα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία όπως είναι τα κολονάκια (μπαλούστρες) που κοσμούν τις ποδιές των παραθύρων και οι σχηματικές παραστάσεις που πλαισιώνουν τα ανοίγματα και φέρουν ταινία και γείσο που διατρέχει τις όψεις. Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μνημειώδης διαμόρφωση των δύο κυρίων εισόδων του κτιρίου που πλαισιώνονται από μαρμάρινες παραστάδες οι οποίες στηρίζουν θριγκό και τριγωνικό αέτωμα. 
Η κύρια όψη του επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας χαρακτηρίζεται από τη συμμετρικότητα στη διάταξη των ανοιγμάτων, τα οποία πλαισιώνονται με ψευδοπαραστάδες, οι οποίες καταλήγουν σε ταινία και οριζόντιο γείσο που διατρέχουν τις όψεις περιμετρικά. 
Η κύρια όψη του διαιρείται κατά μήκος σε πέντε μέρη, από τα οποία το δεύτερο και το τέταρτο προεξέχουν ελαφρά. Τα δύο αυτά τμήματα φέρουν τις εξωτερικές θύρες, πλαισιωμένες με μαρμάρινες παραστάδες που στηρίζουν επιστήλιο, το οποίο με τη σειρά του στέφεται από τριγωνικό αέτωμα. Η αετωματική απόληξη τονίζεται με μικρό τετραγωνικό φεγγίτη. Τα ανοίγματα του ορόφου στα προεξέχοντα μέρη της όψης, στον άξονα των εξωτερικών θυρών, φέρουν ποδιά που κοσμείται με μπαλούστρα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1901-1909, με κληροδότημα του καθηγητή της ειδικής νοσολογίας Διονύσιου Χατζή-Αιγινήτη (1818-1882), βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1862-1937) που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπρόσωπους του όψιμου νεοκλασικού ρυθμού. 
Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της νεοκλασικής ιστορίας της πόλης και συνδέεται με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κτισμένο με δωρεά του διάσημου ιατρού και καθηγητού του 19ου αιώνα Διονυσίου Αιγινήτου(1818-1884). Ο Αιγινήτης, του οποίου το πραγματικό επίθετο ήταν Χατζής, αλλά ο ίδιος προτίμησε να δηλώνει με το επίθετό του τον τόπο καταγωγής του, υπήρξε μαθητής του Νεόφυτου Δούκα στο «Σχολείον Αιγίνης» και αργότερα του Γεώργιου Γενναδίου στο «Γυμνάσιον των Αθηνών». Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα, τη Βιέννη και το Βερολίνο. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επί είκοσι επτά χρόνια και κληροδότησε σε αυτό μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Η διαθήκη του, χρονολογούμενη το 1875, προέβλεπε την ίδρυση νοσοκομείου για τη διδασκαλία πανεπιστημιακών παραδόσεων. Το νοσοκομείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1904, με πρώτο διευθυντή τον καθηγητή Μεσαλά. 
Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο στεγάζει σήμερα τη νευρολογική και ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου