Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ελ. Βενιζέλου & Κολοκοτρώνη 26, Πειραιάς Αττικής

Γενική άποψη από street View (2014)


Σχέδιο όψης
Πηγή :  Ξανθούλα Παππά  Διπλωματική Εργασία
«Αποκατάσταση και Νέα Χρήση: Ένα Νεοκλασικό στον Πειραιά»

Κύρια είσοδος επί της Ελ. Βενιζέλου
Πηγή :  Ξανθούλα Παππά  Διπλωματική Εργασία
«Αποκατάσταση και Νέα Χρήση: Ένα Νεοκλασικό στον Πειραιά»

Περίτεχνο μεταλλικό κιγκλίδωμα εξώστη πρώτου ορόφου
Πηγή :  Ξανθούλα Παππά  Διπλωματική Εργασία
 «Αποκατάσταση και Νέα Χρήση: Ένα Νεοκλασικό στον Πειραιά»

Διεύθυνση :  Ελ. Βενιζέλου & Κολοκοτρώνη 26, Πειραιάς
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1880-1890
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα αστικής κατοικίας – αρχοντικού. Είναι μια διώροφη κατοικία με υπόγειο αποτελούμενη από πλήρη και ανεξάρτητα διαμερίσματα σε κάθε όροφο.
Το κτίριο φαίνεται να χτίστηκε περίπου στα 1880-1890. Δεν παρουσιάζει χρονικά διαφορετικές φάσεις κατασκευής και η σημερινή του μορφή δεν διαφέρει πολύ από την αρχική.
Υπάρχει οριζόντιος διαχωρισμός των ορόφων στον κορμό και έντονα στοιχεία συμμετρίας στις όψεις, που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
Η πρόσοψη του κτιρίου διακρίνεται σε τρία μέρη. στην ανατολική όψη, το κεντρικό τονίζεται από ένα μαρμάρινο εξώστη με περίτεχνο κιγκλίδωμα και μαρμάρινα φουρούσια. Τα ανοίγματα είναι τοποθετημένα σε κατακόρυφους άξονες συμμετρικά. Η είσοδος του ισογείου τοποθετείται αριστερά της όψης και περιβάλλεται από παραστάδες με επίκρανα και προεξέχων γείσο. Διακρίνουμε ξύλινη δίφυλλη ταμπλαδωτή θύρα με τζαμιλίκι υπέρθυρο και χαρακτηριστικό κιγκλίδωμα. Το διαχωριστικό γείσο των δύο ορόφων είναι προεξέχων και περιμετρικό. Με γείσο γίνεται και ο διαχωρισμός της ισόγειας κατοικίας με τα ανοίγματα του υπογείου. Στην απόληξη των προσόψεων υπάρχει τραβηχτή οδοντωτή ταινία και γείσο ενώ η επίστεψη ολοκληρώνεται με βυζαντινά κεραμίδια.
Στην βάση της όψης παρατηρείται λαξευτή λιθοδομή, η οποία είναι ορατή, την οποία διακόπτουν οι είσοδοι των υπόγειων χώρων και άνωθέν της τοποθετούνται τα ανοίγματα αυτών. Η χρήση της πέτρας με εμφανή τρόπο στη βάση του κτιρίου δίνει την εντύπωση της ευστάθειας.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κτίσμα ανοικοδομήθηκε για να στεγάσει την οικογένεια Μελά και τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία αναφερόταν σε εξαγωγές λαδιού στο εξωτερικό (Αμερική κυρίως και Αυστραλία).
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/27-07-1982  ΦΕΚ 410/Δ/27-08-1982
 
Πηγές 
 
Ξανθούλα Παππά  Διπλωματική Εργασία
«Αποκατάσταση και Νέα Χρήση: Ένα Νεοκλασικό στον Πειραιά»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου