Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

οικία Μπουφλή, Ελευθερίας 103 & Μπιζανίου, Φλώρινα

Γενική άποψη από street View (2014)

Όψη οδού Ελευθερίας
Πηγή :  https://www.mstf.gr

Σχέδιο όψης
Πηγή :  Χριστίνα Ζαρκάδα Πιστιόλη Διδακτορική Διατριβή
«Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας την περίοδο του μεσοπολέμου» 

Διεύθυνση :   Ελευθερίας 103 & Μπιζανίου, Φλώρινα
 
Επωνυμία :  οικία Μπουφλή
 
Χρόνος Κατασκευής :  1904
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για διώροφη διπλοκατοικία με αυλή στο πίσω τμήμα του οικοπέδου. Η κάτοψή της περιλαμβάνει την διαμπερή σάλα και τα δυο δωμάτια που αναπτύσσονται παράλληλα και σε επαφή με την μεγάλη διάστασή της. Η οικοδομή προκύπτει με τη συμμετρική επανάληψη αυτού του τύπου.
Το κτίριο είναι ορθογωνικό, με επίπεδες συμμετρικά οργανωμένες όψεις, και με ελαφρά υποχώρηση της πρόσοψης στη θέση των δυο εισόδων, ενώ αντίστοιχα στον όροφο προεξέχουν μαρμάρινοι εξώστες με μεταλλικό περίτεχνο κιγκλίδωμα και χυτοσίδηρό ελικοειδή φουρούσια. Η βάση του κτηρίου διαμορφώνεται με «μωσαϊκό», ενώ απομίμηση γωνιόλιθων στο επίχρισμα και στη συνέχεια ψευδοπαραστάδες μεταφέρουν στην όψη την διαίρεση του εσωτερικού χώρου και παράλληλα οργανώνουν τα ανοίγματα σε κατακόρυφες στήλες. Ειδικότερα τα παράθυρα του ισογείου φέρουν διακοσμητικό πλαίσιο, ενώ τα αντίστοιχα του ορόφου είναι περισσότερο διακοσμημένα καθώς στέφονται με τριγωνικά αετώματα, τα οποία διαμορφώνονται καμπύλα στη θέση των εξωστοθυρών. Οι είσοδοι των κατοικιών εμφανίζονται με ιδιαίτερα τονισμένη τη διάσταση του ύψους, καθώς οι δίφυλλες ταμπλαδωτές πόρτες διαμορφώνουν στη συνέχεια ημικυκλικούς φεγγίτες. Στην πλάγια όψη και στα μεσοδιαστήματα των ανοιγμάτων διαμορφώνονται στο επίχρισμα διακοσμητικά φατνώματα. Είναι φανερή η επίδραση από τον γαλλικό κλασικισμό στην αρχιτεκτονική των όψεων.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής της πόλης στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι., τα οποία διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.
Το κτίριο κτίστηκε από τον Βασίλειο Μπουφλή και κατοικήθηκε το 1904. Είναι γνωστό και ως "Κτίριο Γούναρη»
Από το 1992 έως το 2006 στέγαζε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως μνημείο με τις αποφάσεις
 
Υπ.ΕΣ.Δ.Α.  3134/2016/23-09-2016  ΦΕΚ 214/ΑΑΠ/27-10-2016
 
Πηγές 
 
1.    Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
3.    Χριστίνα Ζαρκάδα Πιστιόλη Διδακτορική Διατριβή
«Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας την περίοδο του μεσοπολέμου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου