Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Δημαρχιακό Mέγαρο, Λυκούργου 89, Σπάρτη

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.apela.gr

Σχέδιο όψης
Πηγή :  http://yaxoglou.blogspot.gr

Σχέδιο αετώματος


Διεύθυνση : Λυκούργου 89, Σπάρτη 

Επωνυμία : Δημαρχιακό Mέγαρο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής : 1906

Αρχιτέκτονας : Γ. Κατσαρός 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για διώροφο κτίσμα επί της κεντρικής πλατείας της Σπάρτης. Η τυπολογία της αρχιτεκτονικής του είναι κλασικιστική, στο πνεύμα του νεοκλασικισμού. 
Η ογκοπλαστική σύνθεσή του και η μορφολόγηση των όψεων, καθώς και η εσωτερική διάρθρωσή του χαρακτηρίζεται από την αναλογική σχέση στερεότητας-πλαστικότητας και την αρμονική εναλλαγή των πλήρων και κενών επιφανειών των όψεων, από την ιεραρχία της εσωτερικής τυπολογίας του και από την μορφολογική και διακοσμητική του δομή (κορνίζες, τραβηχτά, ψευδοπεσσοί, κιονόκρανα, γεισίποδες, ακροκέραμοι). 
Η σύνθεση του κτίσματος παρουσιάζει τριμερή κατανομή στην κάτοψη, στις όψεις και στην επικάλυψη-στέγη. Η χρήση των αετωμάτων στα παράθυρα και στα ακραία τμήματα του κτίσματος συμπληρώνει τη συνθετική-δομική του συγκρότηση. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτίριο σαν τόπος διοίκησης και σαν αρχιτεκτονικό μνημείο αντιπροσωπεύει μία ιδέα διοίκησης στο κέντρο του ιστού της πόλης. Η αρχιτεκτονική του σύνθεση και η τυπολογία του καθορίζεται άμεσα από το χαρακτήρα και την ιδέα που αντιπροσωπεύει, ως δημοσίου κτηρίου επί της κεντρικής πλατείας. 
Είναι έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού. 
Η ανέγερσή του χρονολογείται το 1906, όπως αναφέρεται στην μετόπη του στηθαίου του προστώου. Εγκαινιάστηκε το 1910, ενώ περί το 1925 υπέστη σημαντικές διαφοροποιήσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ισόγειο για χώρος αναψυχής. 
Εκατέρωθεν του κτιρίου είχαν ανεγερθεί δύο διώροφα κτίρια που χρησιμοποιούνταν για καταστήματα και γραφεία (κατεδαφίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950). 
Το 1976 συντάχθηκε από τον Γιώργο Γιαξόγλου η μελέτη για την επισκευή και αναμόρφωση του. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής πέρα από τα άλλα σχέδια σχεδιάστηκε και η κύρια (ανατολική) όψη. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου