Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Βασιλειάδου & Δημ. Υψηλάντου 46, Πάτρα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  Βασιλειάδου & Δημ. Υψηλάντου 46, Πάτρα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό με στοιχεία Art Nouveau
 
Περιγραφή :
Αποτελείται από ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο. Οπτικά δημιουργούνται δύο άξονες συμμετρίας ως προς τον κατακόρυφο, ένας σε κάθε όψη, ενώ και οριζόντια το κτίσμα διαιρείται σε τρεις ζώνες, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε έναν όροφο. Υπάρχει κλιμάκωση των διακοσμητικών στοιχείων από τη βάση προς τη στέγη του κτιρίου. Στη βάση έχει κατασκευαστεί απομίμηση λιθοδομής από μεγάλους δόμους, εγχάρακτη στο κονίαμα.
Στη μεσαία ζώνη, που αντιστοιχεί στο υπερυψωμένο ισόγειο, έχει κατασκευαστεί επίσης απομίμηση λιθοδομής, που όμως μιμείται δόμους σαφώς μικρότερους και με εντονότερα χαραγμένα προφίλ.
Η ανώτερη, τέλος, ζώνη είναι η περισσότερο διακοσμημένη με εγχάρακτες επίσης διακοσμήσεις. Τα ανοίγματα είναι υψίκορμα, έχουν διακοσμητικά πλαίσια και η εξωτερική επιφάνεια των τοίχων του ορόφου έχει διακοσμηθεί με απομίμηση ισόδομης λιθοδομής. Στην όψη της οδού Υψηλάντου υπάρχουν δύο μικροί εξώστες με σφυρήλατα σιδερένια κιγκλιδώματα.
Μορφολογικά ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι δύο κομψές αρχιτεκτονικές προεξοχές που δημιουργούνται στο κέντρο κάθε κύριας όψης, διαμορφώνονται σαν εξώστες με κιγκλίδωμα και στις οποίες ανοίγεται ένα μεγάλο κεντρικό κούφωμα.
Σε καθεμία από τις τρεις γωνίες των όψεων διαμορφώνεται ένας ισχυρός πεσσός που διατρέχει όλο το ύψος τους και διακόπτεται λίγο πριν το τέλος του ορόφου.
Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ιδιαίτερα η όλη μορφολόγηση της στέψης. Η στέγη διαμορφώνεται από έντονα προεξέχον γείσο με διακοσμητικές "σταγόνες" κάτω από αυτή και χαμηλό κτιστό στηθαίο με ενδιάμεσους πεσσίσκους που επάνω από τις αρχιτεκτονικές προεξοχές ακολουθούν το καμπύλο σχήμα τους. Οι πεσσίσκοι είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να τονίζονται οι κατακόρυφοι άξονες συμμετρίας.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αξιόλογο δείγμα ιδιωτικής κατοικίας που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μορφολογικά ακολουθεί το ρεύμα του εκλεκτικισμού με στοιχεία της Art Nouveau.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου