Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

οικία Τζιβανιώτη, Ακτή Μουτσοπούλου Σηραγγείου 2 & Κάνιγγος, Πειραιάς Αττικής

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Ακτή Μουτσοπούλου Σηραγγείου 2 & Κάνιγγος, Πειραιάς Αττικής 

Επωνυμία : οικία Τζιβανιώτη 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό με στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής 

Χρόνος Κατασκευής : τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα 

Περιγραφή : 
Αποτελεί ένα σπάνιο και αξιόλογο αρχιτεκτόνημα. Κατατάσσεται στυλιστικά στα εκλεκτικιστικά κτίρια του τέλους του 19ου αιώνα με στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής όπως τα οξυκόρυφα παράθυρα και οι πυργοειδείς απολήξεις. 
Η λιθοδομή σχηματίζει στη στέψη πολεμίστρες που προσδίδουν φρουριακό χαρακτήρα στο κτίσμα. Είναι διώροφο με δώμα και βεράντα στο ύψος του Α' ορόφου. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Η ανέγερσή του τοποθετείται, σύμφωνα με τη μορφολογία των όψεων, στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Το κτίσμα αναπτύσσεται σε ισόγειο και όροφο, ενώ η κάτοψή του φανερώνει ότι οι χώροι διαρθρώνονται συμμετρικά γύρω από κεντρικό άξονα. 
Ο πύργος χτίστηκε από υπολείμματα των Νεωσοίκων της Ζέας (Νεώσοικοι είναι μακρόστενα οικοδομήματα από 40-80 μέτρα που μπορούσαν να φιλοξενήσουν ολόκληρη την αρχαία Τριήρη έξω από το νερό. Κτισμένα σε επικλινές έδαφος παράλληλα και πυκνά σε όλο το μήκος της παραλίας με στέγη και κεραμίδια και εσωτερικές κατά μήκος κιονοστοιχίες)
Οι κολώνες του αρχαίου ναυστάθμου βρίσκονταν στον κήπο της εν λόγω οικίας. Οι κολώνες αυτές βρίσκονται στο υπόγειο της απέναντι πολυκατοικίας οδός Σηραγγείου 1 και Ακτής Μουτσοπούλου .. υπάρχει τζαμαρία στο δρόμο πού μπορεί κάποιος να τις δει.

Το κτίριο απεικονίζεται σε φωτογραφίες που ελήφθησαν το 1891 από τον μελετητή της τοπογραφίας Αθηνών αρχαιολόγο Walter Judeich και βρίσκονται στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, τοποθετώντας έτσι την ανέγερσή του με ακρίβεια πριν την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. 
Στην πρόσοψη υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή «Ι. Τζιβανιώτη 1907» αλλά είναι πιθανότερο να αναφέρεται στο έτος κτήσης από την οικογένεια Τζιβανιώτη. 
Λέγεται και «Πέτρινο σπίτι με τους φοίνικες» ή αλλιώς οικία Τζιβανιώτη. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου