Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Παλαιό Ταχυδρομείο Φίλωνος Νοταρά & Καραολή Δημητρίου, Πειραιάς Αττικής

Γενική άποψη από street View (2014)
Σχέδιο όψης

Διεύθυνση : Φίλωνος Νοταρά & Καραολή Δημητρίου, Πειραιάς Αττικής 

Επωνυμία : Παλαιό Ταχυδρομείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής : 1900 

Αρχιτέκτονας : Εμμανουήλ Παπακωνσταντίνου 

Περιγραφή : 
Το κτίριο του παλαιού Ταχυδρομείου έχει ισόγειο και όροφο, δύο προσόψεις και δύο κεντρικές εισόδους, ώστε να διαχωρίζονται οι λειτουργίες του. Οι ταχυδρομικές λειτουργίες εξυπηρετούνταν από την είσοδο της οδού Φίλωνος, ενώ το Τηλεγραφείο και Τηλεφωνείο από την είσοδο της οδού Άρεως, δηλαδή τη σημερινή Καραολή και Δημητρίου. 
Οι προσόψεις ακολουθούν την τριμερή διάταξη με το κεντρικό και τα πλευρικά μέρη να προεξέχουν ελαφρά. Τα ανοίγματα στο ισόγειο έχουν τοξοειδή απόληξη, ενώ στον όροφο είναι ορθογώνια και στέφονται με αέτωμα. Και οι δύο προσόψεις τονίζονται με εντυπωσιακές εισόδους: Ημικίονες με ιωνικά επίκρανα στην είσοδο επί της οδού Φίλωνος και μαρμάρινοι πεσσοί στην είσοδο επί της Καραολή και Δημητρίου στηρίζουν μαρμάρινους εξώστες που τονίζουν τη μνημειακότητα του μεγάρου. Τα κεντρικά μέρη των προσόψεων απολήγουν σε αέτωμα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτίριο του παλαιού Ταχυδρομείου στον Πειραιά θεμελιώθηκε το 1899, παρουσία του δημάρχου Πειραιώς Τρύφωνος Μουτζόπουλου. Το δημοτικό συμβούλιο είχε λάβει την απόφαση ανέγερσης ταχυδρομικού καταστήματος στο ίδιο οικόπεδο από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το μέγαρο του Πειραιά ήταν το πρώτο κτίριο που στέγαζε ταυτόχρονα Ταχυδρομείο, Τηλεγραφείο και Τηλεφωνείο. 
Το κτίριο ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό και οικοδομήθηκε σε σχέδια του μηχανικού του Δήμου Πειραιώς Εμμανουήλ Κωνσταντίνου, ο οποίος έλαβε ως πρότυπο το αντίστοιχο ταχυδρομικό μέγαρο της Γενεύης. 
Η κατασκευή του κτηρίου του Ταχυδρομείου και η επιβλητικότητά του είναι δηλωτικές της οικονομικής ακμής του Πειραιά στην καμπή του 20ού αιώνα. 
Οι λειτουργίες του ταχυδρομείου μεταστεγάστηκαν σε νέο κτίριο κατά τη δεκαετία του 1970. Το Παλαιό Ταχυδρομείο σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και φιλοξενεί έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και φωτογραφίες, θεατρικά κοστούμια και άλλα έργα τέχνης. 
Κατά τον σεισμό της 24 Φεβρουαρίου του 1981, προξένησε σοβαρές ζημιές στο κτίριο. Το 1998 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέλαβε την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου που ολοκληρώθηκε το 2005. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/27-07-1982 ΦΕΚ 410/Δ/27-08-1982 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου