Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

συναγωγή «Ιτάλια Γιασάν», Βελισσαρίου 48, Θεσσαλονίκη


Γενική άποψη από streetView (2011)


Γενική άποψη
Φωτογραφία :  Στέφανος Πασβάντης

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία :  Στέφανος Πασβάντης

Εντοιχισμένη επιγραφή
Φωτογραφία :  Στέφανος Πασβάντης

Λεπτομέρεια σιδεριάς
Φωτογραφία :  Στέφανος Πασβάντης

Διεύθυνση :  Βελισσαρίου 48, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  συναγωγή «Ιτάλια Γιασάν»
 
Χρόνος Κατασκευής :  1908
 
Περιγραφή :
Είναι διώροφο κεραμοσκεπές με ημιυπόγειο και σοφίτα και χαρακτηρίζεται από τη συμμετρία των όψεων, με τα λιτά ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία τους και από τα κατακόρυφα αρχιτεκτονικά μέλη (σαχνισιά και ανοικτούς εξώστες).
Χαρακτηριστικό δείγμα αστικής κατοικίας της εποχής, ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού αφού ενσωματώνει στοιχεία κλασσικά, μπαρόκ αλλά και Art Deco αλλά και στοιχεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Οι όροφοι διαφοροποιούνται οπτικά με τη χρήση διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων και οι όψεις παρουσιάζουν συμμετρία. Ο κεντρικός άξονας της κάθε όψης ξεχωρίζει προβάλλοντας ελαφρά προς τα έξω. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται σε σκεπαστό εξώστη που συνεχίζει και στον δεύτερο όροφο. Δίπλα από την πόρτα παρατηρούμε κόγχη που φιλοξενεί επιγραφή στην εβραϊκή γλώσσα. Οι οροφές των εξωστών είναι διακοσμημένες με νωπογραφίες και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο είναι ξύλινο.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1906 ως ιδιωτική κατοικία των Αφών Λέιζερ και Ιακώβ Νεφούς. Το 1930 αγοράστηκε από Έλληνα έμπορο και πουλήθηκε στην Ισραηλιτική κοινότητα. Στέγασε την συναγωγή «Ιτάλια Γιασάν» (ή Σεσίλια Γιασάν) και παράλληλα την σχολή Γιοσέφ Ισαάκ Νισίμ όπου σπούδαζαν ραββίνοι και δάσκαλοι της εβραϊκής γλώσσας, θρησκείας και ιστορίας. Από το 1942 έως και το 1975 φιλοξένησε το 12ο Δημοτικό Σχολείο και το 1972 αγοράστηκε από τον σημερινό του ιδιοκτήτη. Από το 1975 και μέχρι το 1983 φιλοξένησε κάποια τμήματα του ΚΘΒΕ. Στον σεισμό του 1978 υπέστη σοβαρές ζημιές και χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο το 1982.
 
Χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου