Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Πατησίων 47, Αθήνα 

Επωνυμία : Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής : Κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα 

Περιγραφή : 
Τριώροφο κτίριο με υπόγειο, εποχής μεσοπολέμου. Κεντρικό τμήμα με τρίλοβα ανοίγματα και παράπλευρα τμήματα με δίλοβα ανοίγματα και πόρτες με ακτινωτούς δόμους που σχηματίζουν τους θολίτες. Βάση και α' όροφος από ισόδομη τοιχοποιΐα με λοξότμητους και κανονικούς αρμούς αντίστοιχα. Διαχωριστικές λωρίδες ορόφων. Γείσο με γεισίποδες και ταινία με διακοσμητικά - ανάγλυφα θέματα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στεγάζεται σε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις αρχές του 20ού αιώνα αποτελούσε ιδιοκτησία της Ιταλικής Κοινότητας στην Ελλάδα που, στη δεκαετία του ’20, το δώρισε στον Μουσολίνι. Αυτός – με τη σειρά του – το δώρισε στο δημόσιο. Μέχρι το 1926 υπήρξε έδρα του Βασιλικού Ιταλικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. 
Το κτίριο μέχρι το 1943 χρησιμοποιήθηκε ως “Casa d’Italia”. To 1944 έγινε έδρα της Ιταλικής Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Σαλό. Κατά τα επόμενα χρόνια δημεύτηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και επεστράφη στην Ιταλία σχεδόν μετά από δέκα χρόνια, όπου και έγινε η έδρα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου το 1954, έτος κατά το οποίο υπογράφηκε η Μορφωτική Συμφωνία μεταξύ των δύο Χωρών. 
Το κτίριο της οδού Πατησίων 47 υπήρξε έδρα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών από το 1954 μέχρι το 1999. Τότε, έπειτα από μία σειρά σεισμικών δονήσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα της, προτιμήθηκε να μεταφερθούν τα γραφεία σε άλλες έδρες, αναμένοντας το πέρας των εργασιών αναπαλαίωσης. 
Τον Ιούλιο του 2006 το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών επέστρεψε στην ιστορική του έδρα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 22565/1250α/01-04-1987 ΦΕΚ 319/Δ/16-04-1987 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου