Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Συγκρότημα Ματσάγγου κτίριο Γ, Ερμού Μακεδονομάχων 28ης Οκτωβρίου & Παύλου Μελά, Βόλος

Γενική άποψη από street View (2019)

Διεύθυνση : Ερμού Μακεδονομάχων 28ης Οκτωβρίου & Παύλου Μελά, Βόλος 

Επωνυμία : Συγκρότημα Ματσάγγου κτίριο Γ 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1925 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το συγκρότημα Ματσάγγου αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύνολο, χαρακτηριστικό δείγμα επιτυχημένου συνδυασμού βιομηχανικής εγκατάστασης και κατοικίας, που συνδέεται με τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης του Βόλου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Κατορθώνει να συνδυάσει και να εκφράσει τις εξελίξεις των ρευμάτων της αρχιτεκτονικής και τις απαιτήσεις μίας βιομηχανικής μονάδος, αποτελώντας ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο που δεσπόζει στην πόλη του Βόλου. Αποτελεί τοπόσημο και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Βόλου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ιστορικές μνήμες των κατοίκων και αποτελεί σημαντική μαρτυρία για την κοινωνικοοικονομική οργάνωση της τοπικής κοινωνίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Συνδέεται με την ιστορία ενός σημαντικού προϊόντος για την Ελλάδα, του τσιγάρου, καθώς και την προσπάθεια μηχανοποίησης της παραγωγής του. Παράλληλα, η επανάχρησή του θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής και την ανάπτυξη της πόλης του Βόλου. 
Το κτίριο (Γ), αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα έκφρασης του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού. 
Σήμερα μερικές αίθουσες χρησιμοποιούνται ανακαινισμένες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


1 σχόλιο:

  1. Ελπίζω να το πάρει το Πανεπιστήμιο του Βόλου η να γίνει ένα θέατρο της προκοπής η Αίθουσα Μοισικης και να μην τρέχουμε στην Νέα Ιωνία που δεν έχει τίποτε το ιδιαίτερο το θέατρο αυτό.
    Ένας Βόλος που δεν έχει θέατρο της προκοπής Είναι ντροπή. Έτσι καταλαβαι ει κάνεις πόσο αξία δίδουν οι κάτοικοι και οι ιθύνοντες στην κουλτούρα. Μόνο το φαγοπότι τους ενδιαφέρει Τίποτε άλλο δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή