Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

παλιό εργοστάσιο Aρέθουσα, Αρεθούσης 146 Xαλκίδα

Γενική άποψη από street View (2011)

Γενική εναέρια άποψη

Λεπτομέρεια όψης


Διεύθυνση : Αρεθούσης 146 Xαλκίδα 

Επωνυμία : παλιό εργοστάσιο Aρέθουσα 

Χρόνος Κατασκευής : 1882 - 1902

Περιγραφή : 
Το κτίριο έχει εμβαδό 1.380 τ.μ., ενώ το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται είναι 7.5 στρέμματα. 
Όλο το κτίριο είναι κατασκευασμένο από τούβλο πορσελάνης με παρεμβολές σιδερένιων στηριγμάτων (σε σχήμα S) για να αυξηθεί το όριο αντοχής του κτιρίου. Στην κεντρική τριώροφη σάλα ξεχωρίζουν ακόμα τα κεφαλαία γράμματα της επιγραφής: ΠΟΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΑΡΕΘΟΥΣΑ – ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟ. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Αποτελεί θαυμάσιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του περασμένου αιώνα. 
Το παλαιό εργοστάσιο Αρέθουσα ανεγέρθηκε το 1882 για λογαριασμό της εταιρείας των αδερφών Ζάχου από την Κάρυστο και του Χ. Δαβούρτζικα. Λειτούργησε κυρίως ως οινοπνευματοποιείο - ποτοποιείο, αλλά και ως παγοποιείο. Το εργοστάσιο χωροθετήθηκε έξω από τα τότε όρια της πόλης, σε μια αδόμητη περιοχή, που για πολλές δεκαετίες υπήρξε το βιομηχανικό προάστιο της Χαλκίδος, προκειμένου να γειτνιάζει με τη θάλασσα και με τον κάμπο του Λήλαντα όπου παραγόταν η πρώτη ύλη του: η σταφίδα. 
Η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» δε λειτούργησε πολλά χρόνια, αφού ήταν η περίοδος που οι αμπελώνες της περιοχής είχαν προσβληθεί από αρρώστιες. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει το εργοστάσιο. Το 1924, το εργοστάσιο στέγασε ένα τμήμα από τους πρόσφυγες της Μ.Ασίας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι Ιταλοί μετέτρεψαν το εργοστάσιο σε στάβλο. Κατόπιν, αγοράστηκε απ’ την «Οινοπνευματοποιεία Πειραιώς» και ξαναλειτούργησε. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά το 1980. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου