Γενική άποψη (2014) από street View
|
Γενική άποψη
|
Γενική άποψη
Πηγή :
ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ
|
Διεύθυνση : Χαρ. Τρικούπη & Ζαρίφη, Αλεξανδρούπολη
Επωνυμία : Zαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1908-1931
Περιγραφή :
Το κτίριο της Ακαδημίας κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των ετών 1908 έως 1931. Αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχιτεκτονικά δείγματα των αρχών του αιώνα στην πόλη. Τα μορφολογικά στοιχεία είναι λιτά, καθώς απουσιάζει η έντονη διακοσμητική διάθεση. Στις όψεις διαχωρίζονται οι ζώνες των ορόφων, αλλά τονίζεται κυρίως ο κατακόρυφος άξονας, καθώς εξέχει το κεντρικό μέρος του κτηρίου. Χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλων διαστάσεων φωτιστικά ανοίγματα των ορόφων με την τοξοειδή απόληξη.
Η κεντρική είσοδος του κτιρίου τονίζεται με μνημειακή κλίμακα που οδηγεί στην εξώθυρα. Η είσοδος κοσμείται με τέσσερις ημικίονες με δωρικού τύπου επίκρανα. Το κεντρικό τμήμα του κτιρίου στέφεται με τριγωνικό αέτωμα.
Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους με το ισόγειο να είναι βυθισμένο κατά το 1/3 του ύψους του μέσα στο έδαφος και να λειτουργεί ως ημιυπόγειο.
Τα κατακόρυφα στοιχεία του φέροντος οργανισμού αποτελούνται λιθοδομές εξωτερικές πάχους 55 – 70 εκ και εσωτερικές πάχους 25-50 εκ. Στο ισόγειο υπάρχου έξι υποστυλώματα 50Χ50 από οπλισμένο σκυρόδεμα τα οποία συνδέονται με δοκούς επίσης οπλισμένου σκυροδέματος. Η οροφή του ισογείου έχει κατασκευασθεί από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος ενώ του Α’ ορόφου αποτελείται από σιδηροδοκούς διατομής ΙΡΕ 160 ανά 80 εκ. με πλήρωση ενδιάμεσα από σκυρόδεμα. Η επιστέγαση του Β’ ορόφου αποτελείται από 9 επί μέρους στέγες από τις οποίες οι 8 είναι ξύλινες με κεραμίδια και η κεντρική αποτελείται από μεταλλικά ζευκτά με επικάλυψη οπλισμένων υαλοπινάκων. Αυτή η κεντρική στέγη αποτελεί διάφωτο για τον εσωτερικό ελεύθερο χώρο του κτιρίου.
Προσφάτως (2009-2010) έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων, των εσωτερικών δαπέδων των στεγών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε το 1908 με χρήματα του κληροδοτήματος του Γεωργίου Ζαρίφη, τραπεζίτη από την Κωνσταντινούπολη που χρηματοδοτούσε εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο Γ. Ζαρίφης (1807 - 1884) είχε φοιτήσει στο Μεγάλο Λύκειο Ρισελιέ στην Οδησσό, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του μετά την κήρυξη της επανάστασης το 1821. Η επιμέλειά του επιβραβεύτηκε με συνέχιση των σπουδών του με υποτροφία. Μολονότι είχε αρχικά διοριστεί από τον Ι. Καποδίστρια ως γραμματέας του Διοικητή στην Καρύταινα, ο Γ. Ζαρίφης επέλεξε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Χρηματοδότησε την ανέγερση του κτηρίου της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο Φανάρι, των νοσοκομείων στο Μπαλουκλή και το Πέραν, ενώ μετά το θάνατό του με το κληροδότημά του ιδρύθηκαν και συντηρήθηκαν τα νηπιαγωγεία στην Προύσα και τα Θεραπειά, το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία στη Φιλιππούπολη.
Η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Αλεξανδρούπολης. Η ιστορική της αξία είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί την εκπαιδευτική συνέχεια των Ζαρίφειων Διδασκαλείων της Φιλιππούπολης, που λειτούργησαν το 1874, και εντάσσεται στην παράδοση της ελληνικής παιδείας στη Θράκη.
Η Ακαδημία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1934, ως μία από τις έξι που πρωτολειτούργησαν στον ελλαδικό χώρο μετά την κατάργηση των πεντατάξιων Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, εισάγοντας στην παιδαγωγική εκπαίδευση το διετή κύκλο μεταγυμνασιακών σπουδών. Πρώτος της Διευθυντής ήταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος. Το πρώτο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας της εισήχθησαν, έπειτα από αυστηρές εξετάσεις, τριάντα φοιτητές, οι περισσότεροι Θράκες.
Η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία στέγασε πολλές γενιές φοιτητών των παιδαγωγικών επιστημών και μαθητών. Έως τη μεταφορά των παιδαγωγικών τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στις νέες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης, είχε εκπαιδεύσει χιλιάδες δασκάλων. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσαν πέντε πρότυπα δημοτικά σχολεία, αριθμώντας πάνω από 550 μαθητές. Σήμερα στεγάζει το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.
Η προτομή του Γ. Ζαρίφη, έργο του γλύπτη Ν. Περαντινού, κοσμεί το προαύλιο της Ακαδημίας. Τα έξοδα της προτομής καλύφθηκαν από έρανο μεταξύ των σχολείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιουνίου 1960.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου