Γενική άποψη
Πηγή : https://goevia.com
|
Εναέρια
άποψη
Πηγή
: http://discover.ddm.gov.gr
|
Διεύθυνση : κεντρική πλατεία Ψαχνών Εύβοιας
Επωνυμία : Αρχοντικό Οικογένειας Γεώργιου Φαφούτη (Λαογραφικό Μουσείο)
Χρόνος Κατασκευής : 1863
Περιγραφή :
Είναι διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, κεραμοσκεπές, χτισμένο στα 1863. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εξέλιξης της τοπικής αρχιτεκτονικής στα τέλη του 19ου αιώνα.
H πρόσοψη του κτιρίου διαμορφώνεται με συμμετρικά ανοίγματα. Tο ισόγειο είναι λιτό ενώ στον όροφο έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση με τη χρησιμοποίηση νεοκλασικών στοιχείων. Στις γωνίες του ορόφου διαμορφώνονται παραστάδες με κιονόκρανα. Περιμετρικές κορνίζες στολίζουν τα ανοίγματα, ενώ το γείσο διαμορφώνεται με διακοσμητική κορνίζα και ακροκέραμα. O κεντρικός εξώστης είναι μαρμάρινος με μαρμάρινα φουρούσια με πλούσια λαξευτή διακόσμηση και με καλοδουλεμένο χυτοσιδηρό κιγκλίδωμα.
Λειτουργικά το κτίριο έχει κάτοψη σε σχήμα Γ με τους κύριους χώρους στην πρόσοψη και τους βοηθητικούς πίσω.
Tα ταβάνια των χώρων της πρόσοψης έχουν αξιόλογες υδατογραφίες σε καλή κατάσταση".
Πρόκειται για ένα μεγάλο αρχοντικό με στοιχεία της αστικής αρχιτεκτονικής (οντάδες, σαλόνι – δοξάτο, μεσάντρες, μπαγδατί), με κατώι, ισόγειο και ανώι.
Το κατώι ήταν ο χώρος αποθήκευσης για την οικογένεια. Το ισόγειο σε διάταξη «Γ» ήταν μεγάλο για να εξυπηρετεί τις πολλές ανάγκες της οικογένειας. Χώρος καθημερινός με τζάκι στο κέντρο και βοηθητικό δωμάτιο για δευτερεύουσες χρήσεις. Έξω από αυτό το δωμάτιο, στο χώρο της αυλής, είχες στέρνες και συγκέντρωναν τα στέφυλα από τα πατητήρια της περιοχής και έφτιαχναν τσίπουρο. Το καζάνι και τα διάφορα σύνεργα τα είχαν προς την πλευρά του κτιρίου του Κεραμιδά. Το ανώγειο αποτελούσε τον επίσημο χώρο της οικογένειας. Διέθετε τους οντάδες (δωμάτια), το επίσημο σαλόνι και χαρακτηριζόταν για την πολυτέλεια κατασκευής. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού αποτελούν τα διακοσμημένα και πολύχρωμα ταβάνια των δυο χώρων του σαλονιού και των διαδρόμων αυτού. Τους χώρους αυτούς κοσμούσαν έπιπλα «δυτικού τύπου», όπως μπουφέδες, βιτρίνες, σαλόνι, τραπεζαρία, χαρακτηριστικά της οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής τάξης της οικογένειας.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το αρχοντικό άνηκε στην οικογένεια Κατσού, μεγαλοκτηματία της Καστέλλας και το αγόρασε ο Λέων για να το δωρίσει ως προίκα στον γαμπρό Γεώργιο Φαφούτη, ο οποίος καταγόταν από το Συκάμινο Ωρωπού. Η οικογένεια Φαφούτη απέκτησε έξι παιδιά. Ο Φαφούτης ήταν ένα δραστήριος και εργατικός άνδρας. Διατηρούσε μια ταβέρνα στην πλατεία και αργότερα δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο και στην παρασκευή αεριούχων ποτών. Οι γκαζόζες του Φαφούτη ήταν πολύ πετυχημένες.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου