Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Τελωνείο, οδός Αναλήψεως, Καλαμάτα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη

Διεύθυνση : οδός Αναλήψεως, Καλαμάτα 

Επωνυμία : Τελωνείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό με νεοκλασικά στοιχεία, 

Χρόνος Κατασκευής : 1911 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για το συγκρότημα των εκλεκτικιστικών διώροφων και ισογείων κτιρίων του Τελωνείου Καλαμάτας. Το συγκρότημα έχει κάτοψη σε σχήμα Π. Διώροφες είναι οι ακραίες πτέρυγες, ενώ το ενδιάμεσο τμήμα της κάτοψης είναι ισόγειο με αετωματική στέψη στο κέντρο. Τα κτίρια στο ισόγειο παρουσιάζουν εκλεκτικιστικά στοιχεία, όπως τα ελαφρά καμπύλα υπέρθυρα και οι γωνίες RUSTIQUE, ενώ στον όροφο υπάρχουν νεοκλασικά στοιχεία, όπως οι παραστάδες με το επιστύλιο και το γείσο που πλαισιώνουν τα ανοίγματα, οι εξώστες με τα γλυπτά μαρμάρινα φουρούσια και τα περίτεχνα κιγκλιδώματα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Με επίκεντρο το Τελωνείο που βρισκόταν στην περιοχή της Ανάληψης, αναπτύχθηκε σταδιακά γύρω από αυτή ουσιαστικά η πρώτη βιομηχανική περιοχή της Καλαμάτας, λείψανα της οποίας διασώζονται μέχρι σήμερα, 
Εδώ υπήρχε ανέκαθεν το τελωνείο, εξ ου και η ονομασία παλαιά Ντουάνα, από την ενετική λέξη dogana. Γύρω από αυτό λειτουργούσαν μαγαζιά, αποθήκες, η αλαταποθήκη κ.ά. Τόση μάλιστα ήταν η κίνηση ώστε δεν άργησε να δημιουργηθεί η ανάγκη κατασκευής εκκλησίας στην περιοχή, γύρω από την οποία διαμορφώθηκε σταδιακά η πλατεία. Ανατολικότερα του ναού της Ανάληψης και της ομώνυμης πλατείας δημιουργήθηκε η γνωστή σήμερα πλατεία Τελωνείου. Η διαμόρφωσή της συναρτήθηκε, ως ένα βαθμό, με την τιθάσευση των εκβολών του Νέδοντα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα νερά του ποταμού έφθαναν 2-3 τετράγωνα δυτικά της σημερινής οδού Φαρών, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της Παραλίας του 1868. Αμεση σχέση βέβαια είχε με την κατασκευή της «δεξαμενής» του λιμανιού. Στο «αρκτικό της κρηπίδωμα» σχηματίστηκε η συγκεκριμένη πλατεία, η οποία αρχικά ονομαζόταν πλατεία «Δεξαμενής». Ομως, μετά την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος τελωνείου και λιμεναρχείου, το 1911, ονομάστηκε πλατεία Τελωνείου. Ο χαρακτήρας της ήταν κυρίως εμπορικός, με ένα πλήθος κόσμου από φορτοεκφορτωτές, εργάτες, εμπόρους, κ.ά. να κινείται καθημερινά εδώ, στη δυτική προκυμαία του λιμανιού». 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου