Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Πατησίων 64 & Χέυδεν 5, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)


Διεύθυνση : Πατησίων 64 & Χέυδεν 5, Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό

Χρόνος Κατασκευής : 1928 

Αρχιτέκτονας : Βασίλειος Τσαγρής 

Περιγραφή : 
Πενταόροφο γωνιακό κτίριο με υπόγειο και δώμα, εποχής μεσοπολέμου, με πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία. Το κτίσμα έχει διατηρήσει τα πλαστικά και μορφολογικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική του Β. Τσαγρή. Συγκεκριμένα, η πλαστική μόρφωση της όψης παρουσιάζει έντονη γεωμετρικότητα που ενισχύεται με τη συμμετρική οργάνωση των ανοιγμάτων, αλλά και τη διαμόρφωση των εξωστών. 
Χαρακτηριστικό της μορφολογίας της περιόδου αποτελεί το τριπλό παράθυρο, που αναπτύσσεται σε κάτοψη Π με αμβλείες γωνίες, όπου το πλάτος του κεντρικού ανοίγματος είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των πλαϊνών. 
Οι εξώστες κοσμούνται με κιγκλιδώματα που φέρουν λιτές γεωμετρικές συνθέσεις με έλικες που εγγράφονται σε παραλληλόγραμμα πλαίσια, μορφές που ανταποκρίνονται στο αισθητικό κλίμα του Secession. Το ίδιο αισθητικό ύφος και σχέδιο επαναλαμβάνει η διακόσμηση της εντυπωσιακής κυρίας εισόδου του κτηρίου. 
Χαρακτηριστικές επίσης είναι οι προεξοχές με τρίλοβα ανοίγματα στις άκρες των όψεων και στο κεντρικό τμήμα της κύριας όψης, που τονίζουν τους άξονες συμμετρίας. Στο κεντρικό αυτό τμήμα της όψης υπάρχουν τρίλοβα ανοίγματα πλαισιωμένα από ενιαίο μπαλκόνι. Τα ανοίγματα πλαισιώνονται από πεσσούς με ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία και επίκρανα. Η τοιχοποιία είναι ισόδομη με λοξότμητους αρμούς. Υπάρχει στηθαίο με πεσσίσκους. Το ισόγειο είναι αλλοιωμένο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής, με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία, καθιερωμένα με την ονομασία "στυλ Τσαγρή ". 
Οικοδομήθηκε το 1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή (1882-1941), εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού, με επιδράσεις από την Art Nouveau και τη βιεννέζικη σχολή του Otto Wagner. Το συγκεκριμένο κτίριο (που ανακαινίστηκε το 1996) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εφαρμογής του "έρκερ" (όγκοι που προεξέχουν έως και 1,40 μ. από το επίπεδο της όψης, βάσει ρύθμισης του 1923· το όριο μειώθηκε νομοθετικά το 1937 στα 40 εκατοστά). 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 73030/6236α/16-11-1987 ΦΕΚ 1169/Δ/02-12-1987 
Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου