Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ασημάκη Φωτήλα 15, Αθήνα

Γενική άποψη
Φωτογραφία :  Nikos Kavadas

Διεύθυνση : Ασημάκη Φωτήλα 15, Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1920-1930 

Αρχιτέκτονας : Γιώργος Θεοδωρίδης 

Περιγραφή : 
Διώροφο μεσαίο κτίριο υπερυψωμένο κτισμένο γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1920 με στοιχεία γαλλικού μανιερισμού. Η όψη του κτιρίου έχει χαρακτηριστική οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση με δύο άξονες ανοιγμάτων, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε ελαφριά προεξοχή από το υπάρχον κτίριο. Ο δεξιός άξονας ανοιγμάτων στο μεν ισόγειο τονίζεται από τοξωτής μορφής παράθυρο όπου το πλάτος του είναι διπλάσιο από τα άλλα ανοίγματα και φέρει τοξωτό πλαίσιο και διακοσμητικό στοιχείο, στο μεν όροφο από εξώστη σιδεριά και φουρούσια. Ο αριστερός άξονας ανοιγμάτων στο ισόγειο τονίζεται από την ταμπλαδωτή εξώθυρα με την επίπλαστη νατουραλιστική διακόσμηση, την σιδεριά, το μικρό γείσο και τον μεγάλης κλίμακας φεγγίτη με επίπλαστο διακοσμητικό στοιχείο κορυφής στο πλαίσιο του, στον δε όροφο από μικρής κλίμακας εξώστη με σιδερένιο κιγκλίδωμα και φουρούσια. Τα πλαίσια των ανοιγμάτων του ορόφου φέρουν απλό πλαίσιο και διακοσμούνται με γεισίποδες στο κεντρικό τους τμήμα. Η απόληξη γίνεται με προεξέχον γείσο, γεισίποδες εν μέρει συμπαγές στηθαίο, εν μέρει ψευδοστηθαίο με μπαλούστρα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Εκλεκτικιστικό κτήριο του Γαλλικού Νεομπαρόκ, της δεκαετίας 1920, επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα 15- Εξάρχεια. Πιθανώς είναι έργο του αρχιτέκτονα Γιώργου Θεοδωρίδη αποφοίτου της Ecole Speciale (1889- 1963) που δραστηριοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή με όμοιά κτήρια που υπάρχουν ακόμα (οδός Κυβέλης, οδός Ιουλιανού, οδός Πολυτεχνείου κ.λπ.). Τα τελευταία εξήντα χρόνια χρησιμοποιείται ως κινηματογραφικό στούντιο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 80060/5101α/19-07-1993 ΦΕΚ 959/Δ/13-08-1993 

Πηγές 


1 σχόλιο:

  1. Εμφανίζεται στην ταινία που συμπρωταγωνιστούσαν Βέγγος και Βουτσάς "Αστροναύτες για δέσιμο" ως σπίτι του καθηγητή που τον υποδύονταν ο Σταύρος Ξενίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή