Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

πρώην 4ο Δημοτικό Σχολείο, Δεσποτοπούλου & 1ης Μάη, Αίγιο Αχαΐας

Γενική άποψη (2003)
Πηγή :   https://www.aigiorama.gr

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια όψης από street View (2014)

Διεύθυνση :  Δεσποτοπούλου & 1ης Μάη, Αίγιο Αχαΐας
 
Επωνυμία :  πρώην 4ο Δημοτικό Σχολείο
 
Χρόνος Κατασκευής :  1830
 
Περιγραφή :
Διώροφο πέτρινο κτίριο, με τοίχους πάχους ενός μέτρου και μεγάλα παράθυρα. Η επικάλυψη γίνεται με τετράρριχτη κεραμοσκεπή. Το εξωτερικό του κτιρίου περιλαμβάνει μια διπλή πέτρινη σκάλα και ένα μπαλκόνι με επικλινή στέγη που αποτελεί την παραδοσιακή αποκαλούμενη "λόντζα". Στο εσωτερικό, το κυρίαρχο υλικό είναι το ξύλο στο πάτωμα και στην οροφή.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αρχικά ήταν οικία του πρώτου δημάρχου Αιγίου Αναστασίου Λόντου. Ο Αναστάσιος Λόντος (1791-1856), γιος του Σωτηράκη και μικρότερος αδερφός του Ανδρέα, σπούδασε γιατρός στην Ιταλία, όπου γνώρισε το κίνημα των καρμπονάρων. Μετά την επιστροφή του στη Βοστίτσα, τάχθηκε στην υπηρεσία του Αγώνα και στο πλευρό του αδερφού του Ανδρέα, τον οποίο συνέδραμε συχνά στις οικονομικές του δυσκολίες. Το 1833 έγινε ο πρώτος Δήμαρχος της πόλης του Αιγίου, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι το 1837, ενώ διετέλεσε πολλές φορές Γερουσιαστής και Υπουργός (Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης), διαγράφοντας μια αξιόλογη πολιτική πορεία.
Η κατασκευή του χρονολογείται από το 1830. Υπήρξε οικία του Αναστάσιου Λόντου και Δημαρχείο της πόλης, στη συνέχεια έγινε νοσοκομείο και από το 1997 στεγάζει το Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. Αποτελείται από δέκα συνολικά αίθουσες που φιλοξενούν αξιόλογα εκθέματα που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους και ασχολίες των κατοίκων από την αγροτική ζωή της επαρχίας: διάφορα σκεύη, αργαλειοί, έπιπλα, μηχανήματα, υφαντουργικά υλικά και εθνικές ενδυμασίες.
 
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο  με την απόφαση
 

Πηγές 
 
1.    Υπ. Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
2.    Μαρκοπούλου Ευθυμία Πτυχιακή εργασία
«Η Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία του Αιγίου»
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου