Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ι. Δροσοπούλου 15 & Πιπίνου, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Ι. Δροσοπούλου 15 & Πιπίνου, Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Ο τελευταίος όροφος αποτελεί νεότερη προσθήκη.

Περιγραφή : 
Πρόκειται για τριώροφο γωνιακό κτίριο με υπόγειο, νεοκλασικής μορφής με συμμετρικές διατάξεις μορφολογικών αξόνων, προσφάτως επισκευασμένο. 
Η όψη του κτιρίου επί της οδού Δροσοπούλου χαρακτηρίζεται από απλή παράθεση ορθογώνιων υψίκορμων ανοιγμάτων. Ο άξονας του κτιρίου στο κοινό όριο με το κτίριο επί της Δροσοπούλου 13, διαμορφώνεται από δύο ορόφους με δώμα. Εδώ βρίσκεται και η είσοδος του κτιρίου. Τα ανοίγματα έχουν πλαίσια απλής μορφής με απλή εσοχή στις ποδιές τους και γραμμωτά οριζόντια γείσα με κυμάτια. 
Επί της οδού Πιπίνου ο κεντρικός άξονας τονίζεται από τους εξώστες (β΄ και γ΄ ορόφου) που υποβαστάζονται από φουρούσια περίτεχνα διακοσμημένα στον β' όροφο και με ενδιαφέρον κιγκλίδωμα στον δε γ' όροφο απλής μορφής φουρούσια και κιγκλίδωμα. Στον ίδιο άξονα το άνοιγμα του α' ορόφου περιβάλλεται από ανάγλυφο πλαίσιο με ψευδοπεσσούς και επίκρανα. Λωρίδα διαχωρισμού περιτρέχει το κτίριο και διαχωρίζει το χώρο του υπογείου από το υπόλοιπο κτίριο, η οποία συνεχίζεται και περιτρέχει την οροφή του ημϊυπόγειου χώρου, ο οποίος αποτελεί ένα ξεχωριστό όγκο, δημιουργώντας ενδιαφέρουσα σύνθεση. 
Στην όψη προς τον ακάλυπτο χώρο υπάρχουν απλής μορφής ορθογωνικά ανοίγματα που φέρουν πλαίσια και γραμμωτά οριζόντια κυματοειδούς μορφής, γείσα. Βοηθητική σιδερένια σκάλα κυκλικής μορφής υπάρχει στην άκρη του κτιρίου, στο σημείο γειτνίασης με όμορο κτίριο, που οδηγεί σε δώμα βατό με κτίσμα. Γενικά τα μορφολογικά στοιχεία του γ' ορόφου είναι απλουστευμένης μορφής που προφανώς κτίστηκε μεταγενέστερα. Γείσο με τραβηχτά περιτρέχει το κτίριο. Τα κουφώματα είναι ξύλινα, γαλλικού τύπου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 53705α/16-12-2004 ΦΕΚ 70/Δ/26-01-2005 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου