Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Γεωρ. Αθανασιάδη Νόβα 58, Ναύπακτος Αιτωλοακαρνανίας

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη (1994)

Διεύθυνση : Γεωρ. Αθανασιάδη Νόβα 58, Ναύπακτος Αιτωλοακαρνανίας 

Περιγραφή : 
Διώροφο κτίριο με υπερυψωμένο υπόγειο. Η φέρουσα κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και η επικάλυψη οικοδομής δώμα, κεραμοσκεπής. Γίνεται ανάμειξη των τρόπων στέγασης, με στενή δίκλινη και οριζόντια. Τα πλαίσια θυρών - παραθύρων είναι φινιρισμένα με φεγγίτες και σιδηροκατασκευές σε γεωμετρικά σχέδια. "Όψιμος εκλεκτικισμός" ημιδεκαγωγός εξώστης. Η κάτοψη είναι ορθογώνια στον πρώτο όροφο και σχήματος Τ στον δεύτερο όροφο. 
Δίρριχτες στέγες με περιμετρική υδρορροή μεταλλική, διακοσμημένη, συνδυασμός με τμήματα επικάλυψης χώρων. Δώμα που τονίζεται από στηθαίο διακοσμητικό. Εξώστης κλειστός ημιδεκαγωνικός στο ισόγειο και ανοικτός σε σχήμα --_-- στον όροφο με διακοσμητικό στηθαίο. 
Η κάτοψη σε σχήμα σταυρού ή Τ με προβολή στην πρόσοψη των χώρων υποδοχής. Διώροφο υπερυψωμένο με υπόγειο. Συνδυάζεται με ανάλογη διαμόρφωση του κτιρίου και του μανδροτοίχου. Τα στηθαία των εξωστών και του δώματος έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Έχει δύο κύριες εισόδους, με αντίστοιχες αυλόθυρες, μια στην πρόσοψη του κτιρίου και μια στο πλάι. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Πρόκειται για αστική κατοικία πολυτελείας με εμφανή στοιχεία ελληνικού εκλεκτικισμού. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 112375/8489α/27-12-1993 ΦΕΚ 185/Δ/24-02-1994 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου