Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Οικία Στεφ. Ψύχα (Ιταλική Πρεσβεία), Βασ. Σοφίας & Σέκερη 2, Αθήνα


Φωτογραφία εποχής

Λεπτομέρεια όψης

Διεύθυνση : Βασ. Σοφίας & Σέκερη 2, Αθήνα 

Επωνυμία : Οικία Στεφ. Ψύχα (Ιταλική Πρεσβεία) 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1885 

Αρχιτέκτονας : Ερνέστος Τσίλλερ 

Περιγραφή : 
Το Μέγαρο Ψύχα αποτελεί κτίσμα υψηλής αισθητικής και ανήκει στα έργα της ώριμης αρχιτεκτονικής περιόδου του Τσίλλερ. Το νεοκλασικό πρόστωο της εισόδου του, τυπικό δείγμα αριστοτεχνικής σχεδίασης του Γερμανού αρχιτέκτονα, συνδυάζει τον ιωνικό ρυθμό στους κίονες του ισογείου, ενώ οι κίονες στον επάνω όροφο ακολουθούν τον κορινθιακό ρυθμό. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το μέγαρο στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Σέκερη οικοδομήθηκε περί το 1885, επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923), για λογαριασμό του εύπορου τραπεζίτη Στέφανου Ψύχα. Ο Στέφανος Ψύχας ήταν αυτός που χρηματοδότησε την κατασκευή του σταθμού ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι και την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιώς- Αθηνών, η οποία λειτουργούσε από το 1869, αλλά μέχρι τότε σταματούσε στο Θησείο. 
Το 1903 αγοράστηκε από τον γιο του βασιλιά Γεώργιου Α', πρίγκιπα Νικόλαο, ο οποίος, αφού προέβη σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, εγκαταστάθηκε εκεί το 1904, με τη σύζυγό του Ρωσίδα Μεγάλη Δούκισσα Ελένη. Μετά την έξωση της βασιλικής δυναστείας, το 1923, το μέγαρο νοικιάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως παράρτημα του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" και μετασκευάστηκε σε ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο των 60 κλινών, το οποίο λειτούργησε έως το 1933, υπό την ονομασία Petit Palais. Αργότερα (ήδη το 1953) εγκαταστάθηκε και εξακολουθεί να στεγάζεται εκεί η Ιταλική Πρεσβεία. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/17-10-1984 ΦΕΚ 28/Δ/14-02-1985 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου