Γενική άποψη Πηγή : https://www.enetpress.gr |
Γενική άποψη
Πηγή :
http://archaeologia.eie.gr
|
Λεπτομέρεια όψης
Πηγή : ΥΠΠΟ
Δ.Π.Α.Ν.Σ.Μ. |
Γκραβούρα εποχής
Πηγή : http://archaeologia.eie.gr |
Διεύθυνση : Μακρυγιάννη 2-4, Αθήνα
Επωνυμία : Στρατιωτικό Νοσοκομείο Μακρυγιάννη
Χρόνος Κατασκευής : 1834-1836
Αρχιτέκτονας : Wilhelm von Weiler (στρατιωτικός μηχανικός)
Περιγραφή :
Το κεντρικό τμήμα του κτηρίου φέρει ισόγειο και δύο ορόφους, ενώ αναπτύσσονται εκατέρωθεν δύο επιμήκεις πτέρυγες, οι οποίες εκτείνονται σε ύψος έως τον πρώτο όροφο. Οι όψεις είναι λιτές και χαρακτηρίζονται από απλότητα, όπως ταιριάζει με το χαρακτήρα της χρήσης του κτηρίου ως Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
Μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης του κτηρίου, προστέθηκαν στη βόρεια όψη του τα δύο βοηθητικά κλιμακοστάσια.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το κτήριο Βάιλερ, γνωστό και ως κτήριο Μακρυγιάννη, ανεγέρθηκε την περίοδο 1834 – 1836, στο πλαίσιο της συστηματικής οργάνωσης της υγειονομικής υπηρεσίας του στρατεύματος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο Βαυαρός αρχιτέκτων, υπολοχαγός Wilhelm von Weiler, ο οποίος εμπνεύστηκε τη σύνθεσή του από τον Γερμανικό Νεο-Ρομαντισμό (Rundbogenstil).
Η πρώτη γενική ανακαίνιση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε το 1899.
Τη δεκαετία του 1930 παραχωρήθηκε στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των Δεκεμβριανών 1944, ιδιαίτερα στις πρώτες ημέρες του μήνα, στην περιοχή έγιναν σφοδρές μάχες μεταξύ τμημάτων του ΕΛΑΣ και της Χωροφυλακής, ενισχυμένης από το αγγλικό πυροβολικό, που έριχνε συνεχόμενα πυρά από την Ακρόπολη. Το κτήριο Βάιλερ φέρει τα ίχνη των πυροβολισμών στις όψεις του.
Το κτήριο Βάιλερ περιήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1977, το οποίο πραγματοποίησε τη νέα ανακαίνισή του την περίοδο 1984 – 1987. Σήμερα, το κτήριο Βάιλερ βρίσκεται σε διάλογο με το γειτονικό κτήριο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθώς αποτελεί τμήμα του νέου συγκροτήματος.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου