Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Ξενοδοχείο Acropole Palace, Πατησίων 51 & Αβέρωφ, Αθήνα

Φωτογραφία από http://www.topontiki.gr

Εσωτερικός εξώστης
Φωτογραφία από Δ/νση Προστασίας Αναστήλωσης Σύγχρονων Νεωτέρων Μνημείων

Δώμα
Φωτογραφία από Δ/νση Προστασίας Αναστήλωσης Σύγχρονων Νεωτέρων Μνημείων



Διεύθυνση : Πατησίων 51 & Αβέρωφ, Αθήνα 


Επωνυμία : Ξενοδοχείο Acropole Palace 

Αρχιτεκτονική μορφή : ART NOUVEAU 

Χρόνος Κατασκευής : 1926-1928 

Αρχιτέκτονας : Σωτήρης Μαγιάσης 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του μεσοπολέμου, έργο του επώνυμου και διαπρεπούς Έλληνα αρχιτέκτονα Σωτ. Μαγιάση (1894 -1966) και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που εντάσσουν το κτίριο αυτό σαν εξαιρετικό δείγμα της ρυθμολογίας ART NOUVEAU στον Ευρωπαϊκό χώρο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Μαζί με το ξενοδοχείο " ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ " κ.α. αποτελεί από τυπολογική και κτιριολογική άποψη, σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των " GRANDS HOTELS ". Στο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το 1991 η UNESCO στη Βιέννη κατέταξε το «Acropole Palace» ανάμεσα στα σημαντικότερα δείγμα της art nouveau στην Ευρώπη, με βάση την εισήγηση του καθηγητή του Πολυτεχνείου Νίκου Χολέβα. 
Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928. Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980. 
Το διάστημα 2013-2018 (Προϋπολογισμός 14.220.000 ευρώ) αποκαταστάθηκε πλήρως και θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει εκθέσεις, συνέδρια και πολιτιστικές δράσεις φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και κάποιες διοικητικές υπηρεσίες του. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου