Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

1ο Δημοτικό Σχολείο, πλ. Μητρόπολης & Ματσίνη, Ξάνθη


Γενική όψη από street View (2014)
Λεπτομέρεια εισόδου
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ


Διεύθυνση : πλ. Μητρόπολης & Ματσίνη, Ξάνθη 

Επωνυμία : 1ο Δημοτικό Σχολείο 

Χρόνος Κατασκευής : 1840 

Περιγραφή : 
Είναι κτίριο διόροφο με ημιϋπόγειο και παραλληλόγραμμη κάτοψη. Χαρακτηρίζεται από συμμετρική διάρθρωση των όψεων. Η κύρια όψη του χαρακτηρίζεται από δύο σειρές ορθογωνικών ανοιγμάτων τοποθετημένων συμμετρικά σε κατακόρυφους άξονες και πλαισιωμένων με ανάγλυφες διακοσμήσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου, όπως είναι οι ανάγλυφες διακοσμήσεις που πλαισιώνουν τα ανοίγματα, οι ψευδοπαραστάδες, οι κορνίζες και άλλα. Η θύρα της κεντρικής εισόδου καθώς και η αντίστοιχη θύρα του εξώστη στον όροφο απολήγουν σε ημικυκλικό φεγγίτη. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε από τον καπνέμπορο Ματσίνη το 1840 περίπου και λειτούργησε μέχρι το 1870 ως Παρθεναγωγείο με διαχειριστή τον Ματσίνη. 
Ανεγέρθηκε με δωρεά του μεγαλέμπορου καπνού Μιχαήλ Ματσίνη το 1840 και λειτούργησε μέχρι το 1870 ως Παρθεναγωγείο με διαχειριστή τον Ματσίνη. Ο Ματσίνης μερίμνησε για την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτηρίου προσφέροντας επιπλέον δωρεές και κληροδότημα. 
Το Σχολείο οικοδομήθηκε κατά την περίοδο οικονομικής ευμάρειας της Ξάνθης χάρη στην αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας, η οποία αντικατοπτρίστηκε στην εκπαιδευτική ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας της πόλης με την ίδρυση έξι σχολείων. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου