Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Παλαιό Νοσοκομείο, Ηροδότου & Δήμητρας, Αλεξανδρούπολη

Γενική όψη (2016)
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Διακοσμητικό στοιχείο (2016)
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Ηροδότου & Δήμητρας, Αλεξανδρούπολη 

Επωνυμία : Παλαιό Νοσοκομείο 

Χρόνος Κατασκευής : τέλη 19ου αιώνα 

Περιγραφή : 
Το κτήριο του Παλαιού Νοσοκομείου είναι επίμηκες με ημιυπόγειο και υπερυψωμένο ισόγειο. Ο μνημειακός χαρακτήρας του κτηρίου τονίζεται με τη διπλή καμπυλωτή κλίμακα που οδηγεί στην είσοδο του ισογείου. Ο κεντρικός άξονας υπογραμμίζεται, επιπλέον, με την αμβλυκόρυφη στέγη πάνω από την κεντρική είσοδο, δημιουργώντας, μαζί με το ανοδικό σχήμα της διπλής κλίμακας, δύο επάλληλες κορυφώσεις. 
Χαρακτηρίζεται από συμμετρία και μορφολογική λιτότητα. Όμως, η διακοσμητική διάθεση είναι εμφανής στους γωνιόλιθους, καθώς και στα περιθυρώματα της εισόδου και των παραθύρων. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το Παλαιό Νοσοκομείο – Μουσικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην πλατεία Παλαιού Νοσοκομείου επί των οδών Ηροδότου και Δήμητρας. 
Σύμφωνα με τις πηγές, το κτήριο του Παλαιού Νοσοκομείου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με χρήση εκπαιδευτική ή νοσοκομειακή. Το κτήριο, γνωστό ως το «παλιό παλιό νοσοκομείο», λειτούργησε ως νοσοκομείο του ελληνικού στρατού, ως πολιτικό νοσοκομείο, αλλά και ως σχολή νοσηλευτικής. Συνέχισε να στεγάζει εργαστήρια ιατρικής, ακόμη και μετά τη μεταστέγαση των λειτουργιών του σε νεώτερο νοσοκομειακό χώρο τη δεκαετία του 1970. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου