Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Αρχιεπισκοπή, Ευμήλου & Γενναδίου 1, Πάτρα

Γενική άποψη από street View (2014)
Νοτιοανατολική όψη πριν την αποκατάσταση
Πηγή :  Γιάννης Βάης Αρχιτέκτων

Τμήμα ανατολικής όψης πριν την αποκατάσταση
Πηγή :  Γιάννης Βάης Αρχιτέκτων

Σχέδιο ισογείου πριν την αποκατάσταση
Πηγή :  Γιάννης Βάης Αρχιτέκτων 

Διεύθυνση : Ευμήλου & Γενναδίου 1, Πάτρα 

Επωνυμία : Αρχιεπισκοπή 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1898 

Περιγραφή : 
Διώροφο νεοκλασικό κτίριο με κήπο το οποίο Η κύρια είσοδος που οδηγεί στον όροφο βρίσκεται επί της οδού Ευμήλου (πίσω από το ναό του Αγ. Ανδρέα) ενώ η πρόσβαση στο ισόγειο γίνεται μέσω του κήπου από την οδό Ευμήλου. Το ισόγειο φιλοξενεί γραφεία (διοίκηση) της Αρχιεπισκοπής ενώ ο όροφος την κατοικία του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Η οργάνωση των όψεων του κτιρίου είναι τριμερής με ελαφρά προεξέχον κεντρικό τμήμα. Τούτο στην κύρια όψη τονίζεται με τον μαρμάρινο εξώστη (με περίτεχνα φουρούσια, ροζέτες και σφυρήλατα κιγκλιδώματα) και κορυφώνεται με το νεοκλασικό αέτωμα. Οι γωνίες του κτιρίου και τα προεξέχοντα τμήματα πλαισιώνονται με προεξέχοντα σοβά κατά απομίμηση γωνιολίθων. Όμοιο διάκοσμο φέρουν και τα ανοίγματα του ισογείου ενώ αυτά του ορόφου πλαισιώνονται από ψευδοπεσσούς με επίκρανα, γείσο και μετώπη με οδόντες. Όλα τα ανοίγματα κάτω από την ποδιά έχουν φατνώματα. Η κεντρική είσοδος κοσμείται με μαρμάρινες παραστάδες που φέρουν αύλακες και κορινθιακά επίκρανα και στηρίζουν τη μετώπη και το γείσο. Η δευτερεύουσα είσοδος από μαρμάρινη εξωτερική κλίμακα μέσω ημιυπαίθριου χώρους. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Οικοδομήθηκε το 1898 από τον αρχιεπίσκοπο Πατρών και Ηλείας Ιερόθεο (όπως και ο παρακείμενος ναός Ιωάννου του Θεολόγου) ως αρχιεπισκοπείο. Το 1918-1920 χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 386/56α/ 29-12-1997 ΦΕΚ 49/Δ/04-02-1998 

Πηγές 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. http://estia.minenv.gr/

2 σχόλια:

  1. Ουσιαστικά με το ΦΕΚ κηρύχθηκε διατηρητέο το κτήριο, όπως ανακαινίσθηκε το 1980. Το κτήριο αρχικά είχε άλλη τυπολογία: Υπήρχε ένας κεντρικός διάδρομος με εκατέρωθεν δωμάτια και μια ξύλινη κλίμακα στη βόρεια πλευρά για την επικοινωνία με τον όροφο. Το 1980, δεκαοκτώ χρόνια πριν τη κήρυξη, έγινε ριζική ανακαίνιση. Κατεδαφίστηκε εξ ολοκλήρου το εσωτερικό, καθώς και κάποιες μεταγενέστερες προσθήκες στην ανατολική πλευρά, κατασκευάσθηκε ανεξάρτητος σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά και άλλαξε εντελώς η τυπολογία, με κύριο χαρακτηριστικό την τοποθέτηση του κλιμακοστασίου στον άξονα. Παράλληλα αξιοποιήθηκε το υπόγειο, ενώ μέσα στην στέγη από σκυρόδεμα, δημιουργήθηκε αίθουσα που προοριζόταν ως εκθεσιακός χώρος, έγινε δε πλήρης αποκατάσταση των όψεων.
    Ιωάννης Βάης
    Αρχιτέκτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Βάη σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
      Πάντως λογικό είναι η κήρυξη να αφορά το κτίριο ως έχει την εποχή της κήρυξης.
      Αν τυχχόν έχετε πληροφορίες, σχέδια κλπ. της πρότερης κατάστασης του κτιρίου παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο mail aneoblogspot@gmail.com

      Διαγραφή