Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Αρχοντικό Πολυχρονιάδη, Ζαΐμη 11, Αίγιο Αχαΐας

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Ζαΐμη 11, Αίγιο Αχαΐας
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Πολυχρονιάδη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1870
 
Περιγραφή :
Κτίριο διώροφο διαμπερές με κεραμοσκεπή στέγη. Έχει χαρακτήρα νεοκλασικό με αλλοιωμένες τις όψεις του ισογείου από βιτρίνες και επιγραφές. Μεταξύ ισογείου και ορόφου υπάρχει διαχωριστικό γείσο σε συνέχεια του δαπέδου του εξώστη. Τα ανοίγματα πλαισιώνονται από γείσο, κορνίζες και παραστάδες. Φουρούσια ανάγλυφα στηρίζουν τον εξώστη του ορόφου που κοσμείται με περίτεχνο σιδηρό κιγκλίδωμα. Η απόληξη της όψης παρουσιάζει επιβλητικό γείσο με τραβηχτά κυμάτια. Υπεράνω της στέγης του κτιρίου υπάρχει αετωματική απόληξη.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το αρχοντικό αυτό με έτος κατασκευής το 1870 όπως μας πληροφορεί η εγχάρακτη χρονολογία επάνω στο μάρμαρο στη κεντρική είσοδο το κτιρίου.
Αρχικός ιδιοκτήτης του σπιτιού υπήρξε ο Κωνσταντίνος Αθανασίου ή Τζαλαχμέτης ή Τζαλαχουμέτης, ένας από τους πρώτους πλούσιους σταφιδέμπορους της Βοστίτσας. Ο ίδιος ήταν άκληρος και υιοθέτησε το γιο του αδελφού του, Διομήδη Πολυχρόνη Αθανασίου που ονομάστηκε σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής Πολυχρονιάδης. Κατ΄αυτόν τον τρόπο προέκυψε ή αλλαγή του επιθέτου της οικογενείας.
Ο Διομήδης Πολυχρόνη Πολυχρονιάδης κληρονόμησε από το θετό του πατέρα και θείο του Κωνσταντίνο Αθανασίου, μεταξύ των άλλων και το αρχοντικό του σπίτι. Υπήρξε και αυτός σταφιδέμπορος ενώ διετέλεσε δήμαρχος Αιγίου για δύο περιόδους από το 1866 έως και το 1874 .
Στο αρχοντικό Πολυχρονιάδη
Ο απόγονος του Διομήδη, Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης, κληροδότησε το μερίδιό του από το αρχοντικό, στο ίδρυμα ¨ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ και ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ¨. Τα υπόλοιπα μερίδια του ιδίου κτηρίου πουλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στο μετανάστη από τη Γερμανία, Παναγιώτη Τσίτσα.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  21733/1172α/24-03-1987  ΦΕΚ 374/Δ/05-05-1987

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου