Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Οικία Λασσάνη, Διογένους 1-3, Αθήνα

Όψη
Φωτογραφία από  http://archaeologia.eie.gr

Φωτογραφία από   http://archaeologia.eie.gr

Εσωτερική αυλή :
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ


Διεύθυνση : Διογένους 1-3, Αθήνα 

Επωνυμία : Οικία Λασσάνη 

Χρόνος Κατασκευής : 1833-1837 

Περιγραφή : 
Αποτελείται από το κυρίως κτήριο, το οποίο είναι διώροφο λιθόκτιστο με κεραμοσκεπή και από το βοηθητικό παράσπιτο, που είναι ισόγειο με ημιυπόγειο. Ανάμεσα στα δύο οικήματα δημιουργείται μεγάλη εσωτερική αυλή, την οποία περικλείει μανδρότοιχος, τονίζοντας στην εσωστρέφεια των κτισμάτων. 
Οι όψεις είναι λιτές, σχεδόν επίπεδες με ρυθμικά τοποθετημένα ανοίγματα. Η όψη του κυρίως κτηρίου προς την αυλή έχει εξώστη με απλά κιγκλιδώματα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η διώροφη οικία στην αρχή της οδού Διογένους με τον μεγάλο κήπο, παραπλεύρως του Μενδρεσέ στους "Αέρηδες", οικοδομήθηκε στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, μόλις η Αθήνα επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους και αποτελεί χαρακτηριστικό κτίσμα των αρχών της οθωνικής περιόδου. Κτισμένη προτού ακόμη κυριαρχήσει ο νεοκλασικισμός, διατηρεί αρκετά παραδοσιακά στοιχεία, ταυτόχρονα όμως παρουσιάζει μια όψη περισσότερο εξωστρεφή και μεγαλύτερων αξιώσεων, με αναλογίες και ρυθμικά τοποθετημένα ανοίγματα. Ανήκε στον Κοζανίτη Ιερολοχίτη Γεώργιο Λασσάνη (1796-1870), ο οποίος επί της βασιλείας του Όθωνα ανέλαβε διάφορα διοικητικά αξιώματα (διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών, Γενικός Οικονομικός Έφορος, Νομάρχης Αττικής, κ.τ.λ.). 
Τα κτήρια απαλλοτριώθηκαν από το ελληνικό κράτος το 1967, ανταλλάσσοντάς τα με το κτήριο της οδού Θόλου 5 (Παλαιό Πανεπιστήμιο), το οποίο παραχωρήθηκε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΕΚ 54/Α/18-04-1967). Η ενέργεια αυτή διέσωσε την οικία Λασσάνη, καθώς το 1956 είχε προταθεί η κατεδάφιση των δύο οικοδομημάτων λόγω της κακής τους κατάστασης. 
Η οικία Λασσάνη αποκαταστάθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη δεκαετία του 1980. 
Τα κτήρια φιλοξενούν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης. Στους χώρους λειτουργεί μόνιμη έκθεση με η συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη, καθώς επίσης βιβλιοθήκη, γραφεία, εργαστήριο συντήρησης και σπουδαστήριο ερευνητών. Η ευρύχωρη αυλή φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 24-10-1980 ΦΕΚ 617/Δ08-11-1980 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 26-03-1982 ΦΕΚ 214/Δ23-04-1982 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου