Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Εϋνάρδειο σχολείο, πλ. Μητρόπολης, Αίγινα

Γενική άποψη (2014) από street View
Λεπτομέρεια όψης (2019)
Φωτογραφία :  Dina Chatzina


Διεύθυνση : πλ. Μητρόπολης, Αίγινα 

Επωνυμία : Εϋνάρδειο σχολείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1830 

Αρχιτέκτονας : Σταμάτης Κλεάνθης & Eduard Schaubert 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα στην Αίγινα, το οποίο μαζί με το παρακείμενο Καποδιστριακό Σχολείο αποτελεί ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο χαρακτηριστικό δείγμα της νησιώτικης αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα. 
Το κτίσμα είναι μονώροφο υπερυψωμένο και έχει ορθογωνικό σχήμα. Είναι λιθόκτιστο και στεγάζεται με ξύλινη δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη, που φέρει κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Στις στενές πλευρές σχηματίζεται αέτωμα. 
Χαρακτηριστικό του κτηρίου αποτελεί το πρόστυλο, το οποίο έχει μια συστοιχία οκτώ ορθογώνιων πεσσών, διαστάσεων 0,70x0,20 μ καταλαμβάνει όλη την πρόσοψη και σχηματίζει στοά με κολώνες, και το κυρίως κτίριο, τριών αιθουσών που επικοινωνούν μεταξύ τους. Ακολουθεί το νεοκλασικό ρεύμα, χωρίς τα έντονα μορφολογικά στοιχεία που συναντάμε στα κτίσματα της οθωνικής περιόδου. Η δωρικότητα και η απλότητα των όψεων δηλώνουν την πρωιμότητα του κτίσματος, που ακολουθεί τα κλασικά πρότυπα της συμμετρίας και της αρμονία των όγκων. 
Η είσοδος γίνεται από μία μεταλλική δίφυλλη πόρτα που βρίσκεται στο μέσον του πρόστυλου. 
Στην ανατολική πλευρά υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή: 

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ 

ΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑ 

ΕΔΕΙΜΑΤΟ 

ΕΝ ΕΤΕΙ ΧΗΗΗΗΔΔΔ ( 1830) 


Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η Αίγινα υπήρξε η πρωτεύουσα του νεώτερου ελληνικού κράτους και φιλοξένησε αρκετά σημαντικά δημόσια κτήρια, όπως το Κυβερνείο, το Ορφανοτροφείο και το Σχολείο, το οποίο ανεγέρθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιωάννη Γαβριήλ Εϋνάρδου, προσωπικού φίλου του Καποδίστρια, καθώς και φιλελληνικών οργανώσεων της Ελβετίας. Ο Εϋνάρδος συνέβαλε στην επιτυχία της επανάστασης με μέσα υλικά, πολιτικά και διπλωματικά, ώστε το 1826 ο Μαυρομιχάλης του έγραφε «οι Έλληνες πλήρεις ευγνωμοσύνης προφέρουν το όνομά σας με μίαν γλυκείαν συγκίνησιν». Η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη στις 4 Μαΐου 1827. Ο Εϋνάρδος βοήθησε στην ίδρυση της εθνικής τράπεζας το 1841. 
Το Εϋνάρδειο Σχολείο στην Αίγινα βρίσκεται στον περίβολο της Μητρόπολης, στο χώρο όπου στις 26 Ιανουαρίου 1828 ορκίστηκε ο Κυβερνήτης, το Πανελλήνιο και ο Γραμματέας της Επικρατείας. Μετά εψάλη «η συνήθης δέησις υπέρ των τριών ηγεμόνων... Μετά ταύτα έγινεν ετέρα δέησις υπέρ του Κυβερνήτου Κόμητος Καποδίστρια και της νέας κυβερνήσεως της Ελλάδος και τα εν τω λιμένι αγγλικά και ρωσικά πλοία εκανονοβόλησαν δέκα και εννέα, υψώσαντα την ελληνικήν σημαίαν και έχοντα επί των καταρτιών αναπεπταμένας ποικιλόχρωμους πτερυγίας». Η τελετή αποτέλεσε την επίσημη αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους. 
Το κτήριο του σχολείου ανεγέρθηκε το 1830 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert. Είναι το πρώτο νεοκλασικό κτίριο, αλλά και ένα από τα πρώτα δημόσια κτίρια της Ελλάδας. 
Το κτήριο στέγασε το Κεντρικό Σχολείο, το οποίο προετοίμαζε δασκάλους. Υπήρξε το πρώτο
ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελεύθερης Ελλάδας και σε αυτό δίδαξαν οι πιο γνωστοί και καταξιωμένοι λόγιοι της εποχής, με επικεφαλής τον Γεώργιο Γεννάδιο. 
Στη συνέχεια στέγασε για ένα διάστημα την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Σχολαρχείο. Η τελευταία του χρήση ήταν ως Αρχαιολογικό Μουσείο (1926 – 1982), για το λόγο αυτό στον αύλειο χώρο υπάρχουν ορισμένες σαρκοφάγοι. Μετά τη μεταφορά του Μουσείου σε νέο κτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, το κτίσμα είχε εγκαταλειφθεί. 
Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων έχει εγκρίνει μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του διατηρητέου Εϋνάρδειου κτηρίου και μετατροπής του σε Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας. Η Βιβλιοθήκη πρόκειται να φιλοξενήσει τμήματα για παιδιά και ενήλικες, καθώς και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου