Γενική άποψη (2018)
Φωτογραφία : Θωμάς Νεδέλκος
|
Γενική άποψη (2018)
Φωτογραφία : Θωμάς Νεδέλκος
|
Οροφογραφία (2018)
Φωτογραφία : Θωμάς Νεδέλκος
|
Ο Ελ. Βενιζέλος
εξέρχεται από το προξενείο
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com
|
Διεύθυνση : Βασ. Όλγας 36, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : πρώην Ορφανοτροφείο «Μέλισσα»
Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό
Χρόνος Κατασκευής : 1897
Περιγραφή :
Διώροφη κατοικία με ημιυπόγειο. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα πολυτελούς κατοικίας, εκλεκτικιστικού κυρίως ρυθμού. Εκείνο που τραβά την προσοχή εξ αρχής είναι η συμμετρία των όψεών της και οι ανάγλυφες διακοσμήσεις. Αναπόσπαστο γνώρισμα της πολυτελούς κατασκευής οικήματος εκείνης της εποχής, όπως ισχύει και στην περίπτωση του συγκεκριμένου κτίσματος, ήταν η μεγάλη είσοδος με μεγάλο τόξο σε συνδυασμό με μεγάλο κι εντυπωσιακό εξώστη.
Οι όψεις είναι απόλυτα συμμετρικές ως προς τον κάθετο άξονά τους και οι σκάλες επιβλητικές και στις δύο εισόδους της. Παρατηρούμε πολλά ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα αετώματα σε κάθε παράθυρο, τα διακοσμητικά κλειδιά πάνω από τα ανοίγματα, οι πεσσοί, τα επίκρανα, τα περίτεχνα μαρμάρινα φουρούσια που στηρίζουν τον εξώστη. Ο πρώτος με τον δεύτερο όροφο παρουσιάζουν διαφορετική εξωτερική διακόσμηση. Επίσης, στις οροφές των εξωστών της νότιας όψης παρατηρούμε οροφογραφίες. Οι οροφές στο εσωτερικό ήταν επίσης διακοσμημένες με νωπογραφίες.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Χτίστηκε το 1897, σε σχέδια του Frederic Charnot για να στεγάσει τον Osman Ali Bey. Αργότερα, εξαγοράζεται από το Βουλγαρικό κράτος και μετατρέπεται σε Βουλγαρικό Προξενείο κατά τον Α Παγκόσμιο. Μετά την ήττα των Βούλγαρων και την αποχώρηση τους από την Θεσσαλονίκη το κτίριο στεγάζει το ορφανοτροφείο Μέλισσα, που φιλοξενεί παιδιά προερχόμενα από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στο διάστημα 1941-1945 το κτίριο καταλαμβάνεται από ξένους εισβολείς αλλά με την λήξη του Β Παγκοσμίου τα παιδιά επιστρέφουν στο κτίριο. Ο σεισμός του 1978 προκαλεί μεγάλες ζημιές στο οίκημα και το ορφανοτροφείο μεταφέρεται μόνιμα πλέον σε άλλο χώρο. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη πουληθεί στο Ελληνικό κράτος, το οποίο και το αφήνει έρμαιο στα χέρια καταληψιών. Οι καταληψίες προκαλούν σοβαρές φθορές στο κτίριο, το οποίο ευτυχώς αποκαθίσταται το 1998 και επαναλειτουργεί πλέον ως Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών.
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το
ΦΕΚ 441/Δ/12-05-1992
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου