Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Μέγαρο Παναγιωτόπουλου, Μητροπόλεως & Παναγιωτοπούλου, Αίγιο Αχαΐας

Γενική όψη από street View (2014)
Εσωτερική άποψη

Εσωτερική άποψη



Διεύθυνση : Μητροπόλεως & Παναγιωτοπούλου, Αίγιο Αχαΐας 

Επωνυμία : Μέγαρο Παναγιωτόπουλου 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1857-1860 

Αρχιτέκτονας : Παναγής Κάλκος

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο είναι τριώροφο, λιθόκτιστο, με τετράρριχτη στέγη. Οι γωνίες και η περιμετρική ταινία κάτω από την κορνίζα της στέγης είναι επενδυμένα με λευκό μάρμαρο θαυμάσιας ποιότητας τοποθετημένο σε ισόδομο. Ο όγκος του κτίριου είναι λιτός και κυβισμένος. Εσωτερικά το κτίριο εντυπωσιάζει με την μνημειώδη μαρμάρινη σκάλα του στο ισόγειο και το μαρμάρινο δάπεδο. Η επιφάνεια των τοίχων έχει διακοσμηθεί με ζωγραφική και χωρίζεται από κάθετες ταινίες σε ισομεγέθη ορθογώνια με τμήμα κύκλου το επάνω μέρος. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το τριώροφο αυτό μέγαρο ξεκίνησε να το χτίζει ο Σωτήριος Παναγιωτόπουλος χρυσοχόος στο επάγγελμα, ο οποίος καταγόταν από την Δημητσάνα, το 1857 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου. Το 1859 για τη διακόσμηση του κτηρίου προσκλήθηκαν Ιταλοί καλλιτέχνες , πιθανόν από την ιταλική παροικία της Πάτρας Ο Παναγιωτόπουλος είχε μεγάλη περιουσία και εθεωρείτο ο "Ωνάσης" της εποχής του. Μεταξύ άλλων είχε στην κατοχή του πολλά οικόπεδα και ακίνητα στην πόλη του Αιγίου, αλλά και στην Αθήνα, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις που απέδιδαν σταφίδα και εσπεριδοειδή, ακόμη και ιδιόκτητο νησί απέναντι απ' τα Τριζόνια του Κορινθιακού.
Παντρεύτηκε κόρη Πετμεζά και έκανε μαζί της έξι παιδιά. Το ένα από τα αγόρια, ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος, υπήρξε δήμαρχος Αιγίου, ένα άλλο έγινε ζωγράφος και ένα τρίτο βουλευτής και υπουργός. Το σπίτι, που είχε διακοσμηθεί από Ιταλούς ζωγράφους και καλλιτέχνες και αποτελούσε ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη του Αιγίου, περιήλθε στην κατοχή του Σπύρου Παναγιωτόπουλου. Αργότερα, τα δύο παιδιά του Σπύρου Παναγιωτόπουλου, που δεν μπορούσαν πλέον να κρατήσουν και να διατηρήσουν το σπίτι που κληρονόμησαν απ' τον πατέρα τους, το πούλησαν στον Δήμο Αιγίου το 1994 αντί 120 εκατομμυρίων δραχμών. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου