Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

κτίριο Σιμχά - Μπενβενίστε, Τσιμισκή 7 & Ί. Δραγούμη, Θεσσαλονίκη

                      Γενική άποψη από street View (Νοέμβριος 2014)



Σχέδιο όψης

Διεύθυνση : Ι. Δραγούμη 13 & Τσιμισκή 7, Θεσσαλονίκη

Επωνυμία : κτίριο Σιμχά - Μπενβενίστε

Αρχιτεκτονική μορφή : Εκλεκτικιστικό

Χρόνος Κατασκευής : 1926

Αρχιτέκτονας : Salvatore Poselli

Κατασκευή :  Αναστάσιος Ζαχαριάδης & Κώστας Κοκορόπουλος

Περιγραφή : 
Αποτελείται από ισόγειο και τέσσερις ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχουν πέντε καταστήματα, ενώ καθένας από τους ορόφους διαθέτει 10 γραφεία (κάποια από τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ανά 2 ή 3 μαζί).
Χαρακτηριστική είναι η κυκλική διαμόρφωση της γωνίας των δύο όψεων που τονίζεται με κυκλικούς εξώστες οι οποίοι στηρίζονται σε ανάγλυφα διακοσμημένα φουρούσια. Τα ορθογωνικά ανοίγματα τοποθετούνται συμμετρικά πάνω σε κατακόρυφους άξονες. Όπως όλα τα μέγαρα του Μεσοπολέμου, αναπτύσσεται γύρω από έναν εσωτερικό, υαλοσκεπή χώρο ο οποίος μέσω διαδρόμων διανέμει την κίνηση στο εσωτερικό του μεγάρου. Ο τελευταίος όροφος, φαίνεται πως προστέθηκε αργότερα, καθώς σε φωτογραφία του Λυκίδη, πριν την διάνοιξη της Τσιμισκή το κτίριο είναι τριώροφο. Φέρει δείγματα νεοκλασικισμού όπως είναι τα ιωνικά επίκρανα και οι στέψεις κάποιων παραθύρων.
Η όψη επί της οδού Τσιμισκή μοιράζεται σε πέντε φατνώματα από τα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία, ενώ η όψη επί της οδού Ίωνος Δραγούμη σε τρία. Το ισόγειο λειτουργεί ως βάση του κτιρίου, οι τρεις επόμενοι όροφοι ως κορμός, ενώ ο τέταρτος όροφος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κτίριο με προεξέχον γείσο, φέρει ως ανοίγματα μόνο παράθυρα και λειτουργεί ως επίστεψη του κτιρίου.
Οι σχεδόν τριώροφοι ψευδοκίονες του κορμού του κτιρίου σε συνδυασμό τους ψευδοπεσσούς του 4ου ορόφου που απολήγουν σε «οφθαλμούς» στο στηθαίο, τονίζουν τον εκλεκτικιστικό χαρακτήρα του καθώς και τον κατακόρυφο φέροντα οργανισμό του κτιρίου.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1926 (η άδεια ανέγερσης της οικοδομής εκδόθηκε το 1925). Ανήκει στο σύνολο των οικογενειακών μεγάρων.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου