Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Οικία Χατζηγεώργη Λαογραφικό μουσείο, Θεολόγος Θάσου



Γενική άποψη από street View 
Διεύθυνση : Θεολόγος Θάσου
 
Επωνυμία :  Οικία Χατζηγεώργη Λαογραφικό μουσείο
 
 
Περιγραφή :
Διώροφο αρχοντικό.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για την οικία του Μεταξά Χατζηγεώργη, του πρώτου προεστού της Θάσου, επί δημογεροντίας του νησιού με πρωτεύουσα τον Θεολόγο, την περίοδο 1813 έως το 1821, που ανήγγειλε την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821 και είναι η αναπαράσταση ενός χωριάτικου σπιτιού της Θάσου σε ένα μουσείο.
Το 1813 ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β δώρισε το νησί στον Μεχμέτ Αλή (η Μωχάμετ Αλή) πασά της Αιγύπτου και από τότε το νησί είναι υπό Αιγυπτιακή κατοχή. Ο τελευταίος έκανε την Θάσο βακούφι. Οι Θάσιοι συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 με οπλαρχηγό τους τον προεστό του νησιού Μεταξά Χαζήγιώργη που είχε μυηθεί στην φιλική εταιρεία απ` τον συμπατριώτη μας Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Σταματιάδη και ελευθερώνουν το νησί για έξη περίπου μήνες.
Το μουσείο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να αναπαριστά ένα τυπικό θεολογίτικο σπίτι. Εκτίθενται παραδοσιακά ενδύματα, οικοσκευές, αργαλειός και διάφορα οικιακά εργαλεία. Στον υπαίθριο χώρο θα βρείτε εργαλεία από διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ιδρύθηκε το 1981 και το 2001 μεταφέρεται στο ανακαινισμένο μεν, αλλά ημιτελές και εγκαταλελειμμένο κτίριο του αρχοντικού του προεστού Χατζηγιώργη. Το 2002 ο πολιτιστικός σύλλογος ολοκληρώνει της εργασίες του κτιρίου και εμπλουτίζει το μουσείο με πλήθος αντικειμένων από δωρεές των κατοίκων του Θεολόγου.
Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να αναπαριστούν ένα τυπικό μεσόγειο σπίτι της Θάσου. Έτσι υπάρχει ο καλός οντάς με το τζάκι, το σοφρά και τα μιντέρια γύρω γύρω, η κάμαρα του ζευγαριού με το κρεβάτι, την κασέλα και τα υφαντά στρωσίδια και ένα ακόμα δωμάτιο αφιερωμένο στην οικοτεχνία και την υφαντουργία, με τον αργαλειό, και τα άλλα οικιακά εργαλεία.
Στον υπαίθριο χώρο και στο ισόγειο εκτίθενται εργαλεία από τα διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα του νησιού (γεωργού, κτηνοτρόφου, ψαρά, ξυλουργού, σιδηρουργού, κ.α.) και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις καθώς και διάφορες εκθέσεις.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου