Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Λήμνος - Κοντοπούλι - Δημητριάδειος Σχολή

Γενική άποψη
Πηγή :  https://mapio.net
Φωτογραφία εποχής

Επωνυμία : Δημητριάδειος Σχολή

Χρόνος Κατασκευής : 1927 

Περιγραφή : 
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής της Λήμνου.

Λαογραφικά στοιχεία : 
Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1925 και 1927. Αρχιτεχνίτης ήταν ο Χαράλαμπος Τισαδρανίδης και επιστάτης ο Χρήστος Κουτζούμης. Την ανέγερση της σχολής χρηματοδότησε η Αιγυπτιώτισσα Όλγα Δημητριάδη. 
Ο ευεργέτης της κοινότητας Εμμανουήλ Δημητριάδης πριν τον θάνατο του αφού εξίσου μοίρασε την περιουσία τους στις δυο του κόρες, την Φωτεινώ σύζυγο Κουκλέλη και Όλγα σύζυγο Αντωνίου Σαχτούρη έδωσε σε αυτές την παραγγελία να ανεγείρουν στην γενέτειρα του το Κοντοπούλι, διδακτήριο για την στέγαση Παρθεναγωγείου. Αυτές έμεναν στην Αίγυπτο και ήταν καλά εγκατεστημένες.
Μετά από χρόνια από το θάνατο του πατέρα τους η Όλγα Σαχτούρη –Δημητριάδη μορφωμένη διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και ευρείας αντιλήψεως σεβόμενη την επιθυμία του πατέρα της υπενθύμισε στην αδερφή της την ιερή υπόσχεση που είχαν δώσει, αλλά αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει οικονομικά στην εκτέλεση του κοινωφελούς αυτού έργου.
Η Όλγα όμως αποφασιστική και γενναιόδωρη πάντοτε , δεν πτοήθηκε από την άρνηση της αδερφής της και ανέλαβε μόνη της την εκτέλεση της ιερής υπόσχεσης. Διέθεσε αρχικά 400 λίρες Αγγλίας και συμπλήρωσε αργότερα το ποσό προς αποπεράτωση του διδακτηρίου, πλην των εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων.
Το σχέδιο συνετάχθη από το αρχιτεκτονικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και το διδακτήριο θεμελιώθηκε την άνοιξη του 1925, ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λήμνου Στέφανο.
Το γήπεδο παραχωρήθηκε από την κοινότητα Κοντοπουλίου, η εκτέλεση του έργου έγινε με επιστασία της Σχολικής Εφορείας (επιστάτης Χρίστος Κουτζούμης) και με την εποπτεία του αρχιτεχνίτη Χαράλαμπου Τισαρδανίδη.
Το έργο αποπερατώθηκε το 1927 και κατά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στεγάσθηκαν 4 ανώτερες τάξεις του Σχολείου.
Για την ανέγερση του εν λόγω διδακτηρίου δαπανήθηκε το ποσό των 332.432 δραχμών τα οποία διατέθηκαν: 1) από το Δημόσιο 20.000 2) από το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο 93.727 3) από το ταμείο της Κοινότητας 42.500 και από την δωρεά Εμμανουήλ και Δέσποινας Δημητριάδη 176.205. Προς τιμή των δωρητών του σχολείου ονομάστηκε Δημητριάδειος Σχολή. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο με την απόφαση


Πηγές 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου