Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ξενοδοχείο «Βιέννη», Εγνατία 2-4, Θεσσαλονίκη



Γενική άποψη από street View  (Νοέμβριος 2014)    

Διεύθυνση : Εγνατία 2-4, Θεσσαλονίκη


Επωνυμία : ξενοδοχείο «Βιέννη»


Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό


Χρόνος Κατασκευής : 1931


Αρχιτέκτονας :  Γεώργιος Καμπανέλλος

Περιγραφή : 
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής των Ξενοδοχείων κατά την περίοδο του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στην περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό κέντρο της πόλεως. 
Τριώροφο και εσχάτως τετραώροφο κτίριο με ισόγειο. Η άδεια του προέβλεπε 4 ορόφους ωστόσο μέχρι και το 1997 είχαν χτιστεί μόνο τρεις. Χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού, με απόλυτη συμμετρία στους άξονες και τα ανοίγματα, ψευδοπαραστάδες που χωρίζουν το κτίριο οπτικά σε ζώνες και ιωνικά επίκρανα. Ροκοκό μενταγιόν τονίζουν τον κεντρικό άξονα της εισόδου. Η παρουσία της εισόδου τονίζεται ακόμη περισσότερο με την παρουσία μεταλλικού στεγάστρου. Ο κύριος άξονας τονίζεται επίσης και από την υποχώρηση του τοίχου προς τα μέσα και την δημιουργία μεγαλύτερου εξώστη.
Το κτίριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξωτερικά και εσωτερικά. Η όψη του διαμορφώνεται συμμετρικά εκατέρωθεν ενός κεντρικού άξονα, ο οποίος τονίζεται ιδιαίτερα από την κύρια είσοδο με το μεταλλικό στέγαστρο, την υποχώρηση του τοίχου με τη δημιουργία στεγασμένων εξωστών και με την ειδική διαμόρφωση του στηθαίου επίστεψης του κτηρίου. Η πρόσοψη παρουσιάζει επίσης πολλά επί μέρους αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία, ενώ εσωτερικά το κτήριο έχει γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές, διακοσμητικές ταινίες, ξύλινες καλοδουλεμένες πόρτες κ.λ.π.

Ιστορικά/Λαογραφικά στοιχεία : 
Χτίστηκε το 1931 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γεωργίου Καμπανέλου, για λογαριασμό του κ. Μανώλα για να στεγάσει το ξενοδοχείο Βιέννη.Βρίσκεται στην οδό Εγνατία 2-4 και υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης. Από τα δωμάτιά του πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής όπως ο Τσιτσάνης ή ο Βαμβακάρης. Οι πολιτικοί της εποχής, μιλούσαν στο συγκεντρωμένο πλήθος απ΄τα μπαλκόνια του Βιέννη και όχι στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Στην συνέχεια, μαύρες μέρες περίμεναν το κτίριο μια που οι Γερμανοί κατακτητές το επέλεξαν για να στεγάσουν την Kommandantur, την φρουραρχεία δηλαδή της περιοχής. Επιπλέον, τα υπόγεια του ξενοδοχείου χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος βασανιστηρίων. Μετά την απελευθέρωση, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το κτίριο και στέγασε το αρχηγείο του. Μετά από αυτές τις περιπέτειες του, λειτούργησε κάποια χρόνια ακόμα και το 1973 οι όροφοι σφραγίστηκαν και μόνο το ισόγειο έμεινε ενεργό. Το 1994 αγοράστηκε από τον κ Μαντά και με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ανακαινίστηκε το 1997.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ.α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου