Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Καλογερικό Λιμένας Θάσου


Φωτογραφία από https://www.thassos-view.com


Διεύθυνση : Λιμένας Θάσου

Επωνυμία : Καλογερικό

Αρχιτεκτονική τάση : Θρακομακεδονικό

Χρόνος Κατασκευής : Τέλη του 19ου αιώνα

Περιγραφή :
Πρόκειται σε ένα διώροφο κτήριο του 19ου αιώνα. Το κτίριο, από πέτρα και ξύλο είναι θρακομακεδονικού τύπου, διώροφο, με ορθογώνια όψη. 
Οι μορφολογικές διαφορές των ανοιγμάτων του ισογείου και του ορόφου προσδίδουν ποικιλία στις όψεις. Τα ανοίγματα του ισογείου είναι ορθογώνια με λίθινες παραστάδες, ενώ πάνω από το επιστύλιο φέρουν ημικυκλικό φεγγίτη. Η στέγη είναι ξύλινη, καλυμμένη με σχιστόπλακες και φέρει πέτρινες ψηλές καμινάδες. 
Στην κύρια όψη οι πόρτες εναλλάσσονται ρυθμικά με τα παράθυρα. Τα ανοίγματα του ορόφου είναι ορθογώνια με ξύλινα πλαίσια με τριγωνική απόληξη, ενώ κοσμούνται με καΐτια. Οι εξωτερικές πόρτες είναι δίφυλλες, μεγάλου ανοίγματος, με τοξωτό υπέρθυρο ενώ εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγεί στον όροφο όπου βρίσκεται η σάλα με σαχνισιά (προεξοχή) και μικρό ξύλινο μπαλκόνι. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το Καλογερικό στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι της Θάσου που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Ανήκει στον Δήμο Θάσου και χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων κ.α. 
Στον όροφο αναπαρίσταται το Θασίτικο σπίτι με τον οντά (αίθουσα υποδοχής), όπου βρίσκεται το μιντέρι, ένας καναπές με στρώμα κατά μήκος του δωματίου. Υπάρχουν επίσης οι κάμαρες με τζάκι και παράθυρα χωρίς παντζούρια, μέσα στις οποίες βρίσκονται η μουσάντρα (ή μεσάντρα), ένα είδος ντουλάπας, και διάφορα ερμάρια και θυρίδες που είναι εντοιχισμένα. Στους χώρους του ορόφου εκτίθενται διάφορα κεντήματα, εργόχειρα, νυχτικά, έπιπλα, μαγειρικά σκεύη, αργαλειός, πλυσταριό με όλα τα σύνεργα, εικονοστάσι ...κ.α. Ένα ξεχωριστό έκθεμα είναι το σκαμνί της γέννας που διακρίνεται στην κρεβατοκάμαρα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου