Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Γρεβενών & Καλοκαιρινού Ηράκλειο

Γενική άποψη από street View

Διεύθυνση : Γρεβενών & Καλοκαιρινού Ηράκλειο

Επωνυμία :  Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής :  1903

Αρχιτέκτονας :  Λύσσανδρος Καυταντζόγλου & Κ. Τσαντηράκης

Περιγραφή :
Πρόκειται για λιθόκτιστο διόροφο κτίριο, που χτίστηκε στη θέση παλιότερου αρχοντικού το 1870 με σχέδια Λ. Καυταντζόγλου και επανακατασκευάστηκε το 1903 σε σχέδια Κ. Τσαντηράκη (τα οποία σώζονται) που βασίστηκαν στην προηγούμενη λύση. Η βάση του διαμορφώνεται σε "Scarpa" κατά τα Βενετσιάνικα πρότυπα με είσοδο που διαμορφώνεται σε μαρμάρινο προστώο με πώρινους κίονες. Η σύνθεση ήταν έργο του γλύπτη Περιβολιώτη (αντίγραφο της οικίας Καραπάνου στην οδό Σταδίου της Αθήνας). Τα παράθυρα του ισογείου στην πρόσοψη καθώς και στο νότιο τμήμα της Ανατολικής και Δυτικής όψης έχουν ημικυκλικά υπέρθυρα και πλαισιώνονται από καρυάτιδες (Ερμαί) που φέρουν αέτωμα ενώ τα λοιπά έχουν απλά ευθύγραμμα περιθυρώματα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εσωτερικό του κτιρίου με ζωφόρους στις επιστέψεις των τοίχων, ζωγραφισμένο με θέματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και οροφογραφίες με φυτικά θέματα και φατνώματα. Την επιμέλεια του εσωτερικού είχε ο Αντ. Στεφανόπουλος. Επίσης αξιόλογος είναι ο πέτρινος αυλότοιχος με επιμελημένο σιδερένιο κιγκλίδωμα και πόρτα έργο του Θωμά Τσακόπουλου.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Είναι εξαίρετο δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής όπως αυτή εφαρμόστηκε σ΄ ένα σημαντικό επαρχιακό κέντρο και είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και τις μνήμες των κατοίκων της.
Το κτήριο αποτελούσε την οικία του Ανδρέα και της Μαρίας Καλοκαιρινού. Μετά το θάνατο του Ανδρέα Λ. Καλοκαιρινού το 1930, το οίκημα (σύμφωνα με τη διαθήκη του), περιήλθε στην ιδιοκτησία των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού. Με μέριμνα του εκτελεστή της διαθήκης Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού η χρήση του παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για να στεγαστεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Πηγές 
http://odysseus.culture.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου