Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Κλινική Βαγιανού, Χαλκιδικής 50, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη (2011) από street View

Όψη από street View (2011)

Διεύθυνση : Χαλκιδικής 50, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Κλινική Βαγιανού
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό με επιρροές Art Deco
 
Χρόνος Κατασκευής :  1920-1930
 
Περιγραφή 
Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για τη λειτουργική οργάνωση των χώρων του (κλινική στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο), για την οργάνωση των όψεων και για την εξαιρετική κατασκευή στο εσωτερικό του (δρύϊνα δάπεδα, οροφές με γεωμετρικά σχέδια).
Αποτελείται από ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο. Δείγμα εκλεκτικισμού με επιρροές Art Deco (κιγκλιδώματα). Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 600τμ με επιπλέον 50τμ αυλή. Η όψη επί της Χαλκιδικής οργανώνεται συμμετρικά, εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα που τονίζεται με την τοποθέτηση της βοηθητικής εισόδου, τον εξώστη στον όροφο και τον πλούσιο στολισμό (ανάγλυφα φυτικά στοιχεία πλαισιώνουν την δίφυλλη, ξύλινη πόρτα). Στον όροφο τα ανοίγματα είναι τοξωτά. Η νότια όψη πιθανότατα ήταν η κύρια όψη (ή ίσως απλά η έξοδος στην αυλή), με τον κεντρικό άξονα να υποχωρεί προς τα μέσα δημιουργώντας προστώο και σκεπαστό εξώστη στον όροφο. Στην είσοδο οδηγούμαστε από κλιμακοστάσιο με μπαλούστρες και όλα τα ανοίγματα διαθέτουν τον αντίστοιχο εξώστη.
Στο εσωτερικό, οργανώνεται σε δυο ορόφους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα αφού ο καθένας διαθέτει δική του κουζίνα και μπάνιο. Συνολικά υπάρχουν 10 δωμάτια και ένα σαλόνι.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία 
Κτίστηκε την δεκαετία του ’20 και προπολεμικά στέγαζε την Ψυχιατρική Κλινική Βαγιανού. Στην Κατοχή επιτάχτηκε από τους Γερμανούς και τα χρησιμοποιούσε η μυστική τους αστυνομία για συλλήψεις και βασανιστήρια
Αργότερα στέγασε το Μουσικό κολέγιο.
Για την ανάδειξη του μνημείου, ορίζεται ζώνη προστασίας που καλύπτει όλο το πλάτος του οικοπέδου επί της οδού Χαλκιδικής και φθάνει σε βάθος 12 μ. από την πίσω όψη του κτιρίου.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου