Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

πρώην καπναποθήκη Γ. Γαβριήλογλου, Δωδεκανήσου 6, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2019)

Διεύθυνση :  Δωδεκανήσου 6, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  πρώην καπναποθήκη Γ. Γαβριήλογλου
 
Χρόνος Κατασκευής :  1937
 
Περιγραφή :
Το κτίριο, είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο ακανόνιστο σχήμα του οικοπέδου, αποτελούνταν αρχικά από υπόγειο και έξι υπέργειους ορόφους, ενώ λίγο αργότερα προστέθηκε ένας ακόμη όροφος δίνοντάς του τη σημερινή του μορφή. Ήταν κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι πλάκες είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (5,70 μ.), η οποία μοιραζόταν στη μέση με ξύλινα πατώματα. Η επιλογή των ξύλινων πατωμάτων, λόγω του φυσικού αερισμού που προσέφεραν, δεν ήταν τυχαία επιλογή για την αποθήκευση των καπνών. Αρκετά χρόνια αργότερα τα ξύλινα πατώματα αντικαταστάθηκαν με μπετονένια,
ΟΙ όψεις του κτιρίου αντιπροσωπεύουν στη μορφολογία τους τη δυναμική έκφραση της αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '30, ένα είδος εξπρεσιονισμού που αναπτύχθηκε στη Γερμανία και στην Ιταλία και που εντάσσεται σε μία ομόλογη αρχιτεκτονική εκφραστική της Θεσσαλονίκης της εποχής του Μεσοπολέμου.
Απλές γεωμετρικές χαράξεις, που περιορίζονται στις γραμμικές οριζόντιες ταινίες άνω και κάτω των ανοιγμάτων, και τονισμός του κατακόρυφου υαλοστασίου του κλιμακοστασίου (περιμετρικό προεξέχον πλαίσιο τοξωτής απόληξης και κυκλικός φεγγίτης) είναι τα βασικά μορφολογικά στοιχεία του κτηρίου που φανερώνουν τις επιρροές από τα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά ρεύματα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Ανήκε στην οικογένεια Γαβριήλογλου. Ο Γεώργιος Γαβριήλογλου ήταν γνωστός καπνέμπορος με μεγάλη περιουσία στη Μπάφρα της Μ. Ασίας, ο οποίος το 1920, λόγω των διωγμών, μαζί με τον γιό του Πλάτωνα εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη συνεχίζοντας την καπνεμπορική τους δραστηριότητα.
Το 1937 ο Πλάτωνας έχτισε στην οδό Δωδεκανήσου 6 τη δική του καπναποθήκη (Νο 28) για να στεγάσει τη δραστηριότητα της Ατομικής Καπνεμπορικής Επιχείρησης του Γεώργιου Γαβριήλογλου.
Το κτίριο λειτούργησε ως καπναποθήκη μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, ενώ μετά μετατράπηκε σε χώρους γραφείων στους ορόφους και καταστήματα με εμπορική χρήση στο ισόγειο, τα οποία μετέτρεψαν τα ανοίγματα σε βιτρίνες. Με αυτή τη μορφή λειτούργησε για αρκετά χρόνια, ενώ μετά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε χωρίς χρήση.
Το 2017 το κτήριο αγοράστηκε από την εταιρεία Brownfield Hellas A.E., με σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση και την αποκατάσταση – επανάχρησή του σε ξενοδοχείο. Η μελέτη αποκατάστασης – επανάχρησης, έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο pfour.gr.
Σήμερα (2022) στεγάζει το ξενοδοχείο «Vanoro».
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως μνημείο με τις αποφάσεις
 

Πηγές 
1.    Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
2.    Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο  https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr
3.    Ιστοσελίδα  https://cityportal.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου