Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Αγ. Νικολάου & Μαιζώνος 66-68, Πάτρα

Γενική άποψη από street View (2019)

Λεπτομέρεια μεταλλικού στεγάστρου από street View (2019)

 
Διεύθυνση :  Αγ. Νικολάου & Μαιζώνος 66-68, Πάτρα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1887
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για αξιόλογο εκλεκτικιστικό κτίριο με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία.
Είναι κτίριο διώροφο, λιθόκτιστο, με τετράρριχτη κεραμοσκεπή, το οποίο Έχει αρμονικό όγκο και αξιόλογα επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, όπως η ταινία στην απόληξη των όψεων σε συνδυασμό με τη διακόσμηση πάνω από τα τοξωτά ανώφλια των ανοιγμάτων του ορόφου, τα πλαίσια μεταξύ των ανοιγμάτων του ορόφου για την τοποθέτηση επιγραφών (σε ένα πλαίσιο υπάρχει η χρονολογία ανέγερσης του κτιρίου 1887), τα αξιόλογα σιδερένια στέγαστρα κ.ά.
Στην οδό Αγ. Νικολάου υπάρχει χαρακτηριστική στοά με τετράγωνης διατομής κολώνες. Στον όροφο υπάρχει διακοσμητική ταινία που ακολουθεί την μορφολογία των τόξων των ανοιγμάτων τονίζοντας τον κεντρικό άξονα με γύψινο κλειδί. Μεταξύ των ανοιγμάτων υπάρχουν ανάγλυφα διακοσμητικά πλαίσια και αντίστοιχα στο ύψος που εκφύονται τα τόξα των παραθύρων μεταξύ της διακοσμητικής ταινίας και του γείσου του κτιρίου υπάρχουν κατακόρυφες γλυφές. Η τοιχοποιία των όψεων δημιουργεί την μορφολογία του ισόδομου συστήματος με αρμούς.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1887 και χρησιμοποιήθηκε ως κτίριο καταστημάτων (είναι ίσως από τα πρώτα πολυκαταστήματα στον ελληνικό χώρο).
 
Χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με τις αποφάσεις
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.   53119/4108α/27-08-1987  ΦΕΚ 1011/Δ/13-10-1987
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου