Σάββατο 30 Μαΐου 2020

«Κυβερνείο», Κυβερνείου & Αγ. Διονυσίου Αίγινα

Γενική άποψη
Πηγή :  Πτυχιακή εργασία 
«Αρχιτεκτονικές – οικοδομικές λεπτομέρειες νεοκλασικών κτιρίων. 
Η περίπτωση της Αίγινας», Κατίκος Κωνσταντίνος 2011

Εντοιχισμένη επιγραφή
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Κυβερνείου & Αγ. Διονυσίου Αίγινα

Επωνυμία : «Κυβερνείο» 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1803 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για συγκρότημα δύο κτιρίων. Το κτίριο του Κυβερνείου αποτελεί το κύριο στοιχείο του συγκροτήματος. Είναι ένα κτίριο διώροφο, χωρίς υπόγειο και χωρίς εσωτερική επικοινωνία των δυο επιπέδων. Η προσπέλαση στον όροφο γίνεται με μαρμάρινη εξωτερική κλίμακα. Η στέγαση γίνεται με ξύλινη πολύριχτη κεραμοσκεπή στέγη. 
Στο ισόγειο, τόσο οι περιμετρικοί όσο και οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι πετρόκτιστοι, ενώ στον όροφο οι εσωτερικοί διαχωριστικοί είναι είτε από συμπαγείς πλίνθους, είτε από μπαγδατί. 
Τα δάπεδα είναι επίσης ξύλινα εδραζόμενα σε ξύλινες δοκούς (τράβες και λατάκια). Εξωτερικά το κτίριο είναι επιχρισμένο με σοβά ενώ τα ανοίγματα του κτιρίου είναι ξύλινα και βαμμένα. 
Το δεύτερο κτίριο, κτισμένο το 1942, έχει σχήμα «Γ» και είναι μονώροφο, χωρίς υπόγειο. Οι περιμετρικοί τοίχοι είναι από εμφανή λαξευτή λιθοδομή με λαξευτούς ορθογωνικούς γωνιόλιθους στις γωνίες του κτιρίου. Η στέγαση έχει γίνει με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ στο τμήμα του κτιρίου που εφάπτεται του Κυβερνείου έχει προστεθεί μεταγενέστερα δίριχτη στέγη από ΕΛΛΕΝΙΤ, προφανώς για λόγους αντιμετώπισης διαρροών του δώματος. Τα κουφώματα και εδώ είναι ξύλινα και βαμμένα. 
Τέλος οι αναλογίες του ιδίου του κτιρίου, οι αναλογίες των ανοιγμάτων του καθώς και η στέψη γύρω από την στέγη μαρτυρούν μορφολογικά κατάλοιπα νεοκλασικισμού. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το Κυβερνείο ανήκε στον Αιγινήτη πρόκριτο Μιχαήλ Μοίρα και είχε κατασκευασθεί το 1803. Το 1811 χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κατοικία του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Μοίρα και το 1822 του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Το 1827 η Αντικυβερνητική Επιτροπή και εν όψει της αφίξεως του Καποδίστρια, το επισκεύασε και το διαρρύθμισε προκειμένου να αποτελέσει την κατοικία του Κυβερνήτη. 
Εκεί εγκαταστάθηκε ο Καποδίστριας μετά την άφιξη του στην Αίγινα. Χρησιμοποιούσε για τις προσωπικές του ανάγκες δύο δωμάτια, το ένα για κρεβατοκάμαρα και το άλλο για γραφείο. Τα υπόλοιπα και μεγαλύτερα δωμάτια του κτιρίου χρησιμοποιούνταν για να συνεδριάζει το Πανελλήνιον και για γραφεία των κρατικών υπαλλήλων. 
Δίπλα στο κυβερνείο υπάρχει ένα δεύτερο μονώροφο, μεταγενέστερο, πετρόκτιστο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας. 
Μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο, έγινε κατοικία του Επισκόπου Αιγίνης, ενώ από το 1866 έως το 1873 χρησιμοποιήθηκε άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Το 1895 στέγασε το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Από το 1898 έως το 1926 το ισόγειό του μετατράπηκε σε Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ το 1932 στέγασε το Γυμνάσιο της πόλης της Αίγινας. Το 1941 η Γερμανική Κατοχή το χρησιμοποίησε ως Διοικητήριο και στρατώνα. Από το 1960 έως 1980 στεγάζει εκ νέου το Γυμνάσιο. Από το 1981 στο χώρο του Κυβερνείου στεγαζόταν το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας και το ισόγειο χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα το κτήριο του Κυβερνείου πρόκειται να φιλοξενήσει τις λειτουργικές ανάγκες του Ιστορικού Αρχείου του νησιού. 
Είναι γνωστό και ως «Παλάτι του μπάρμπα- Γιάννη», ή «Καζάρμα». 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 

Πτυχιακή εργασία «Αρχιτεκτονικές – οικοδομικές λεπτομέρειες νεοκλασικών κτιρίων. Η περίπτωση της Αίγινας», Κατίκος Κωνσταντίνος 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου