Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ηγουμένου Γαβριήλ & Νεάρχου 37, Χανιά

Γενική άποψη από street View

Όψη οδού Ηγουμένου Γαβριήλ από street View (2014)

Διεύθυνση : Ηγουμένου Γαβριήλ & Νεάρχου 37 , Χανιά

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής :  1922

Αρχιτέκτονας : Μιχ. Σαβάκης

Περιγραφή :
Πολύ ωραία νεοκλασικιστικά στοιχεία μερικά από αυτά σε ετερόκλητους συνδυασμούς π.χ. στηθαίο στέψης και αέτωμα). Ο κεντρικός άξονας του κτιρίου ιδιαίτερα τονισμένος με το διπλό αέτωμα και τις διπλές γωνιακές παραστάδες που θυμίζουν το γειτονικό κτίριο Π. Μαζουράκη. Περιβάλλεται από κήπο.
Αποτελείται από ημιυπόγειο και υπερυψωμένο ισόγειο. Στο κέντρο της όψης της οδού Νεάρχου, δεσπόζει η είσοδος με τις διπλές παραστάδες από πελεκητή πέτρα και το τριγωνικό αέτωμα. Η στέγη φέρει, περιμετρικά πήλινα κολωνάκια (μπαλούστρες) ενώ πάνω από την είσοδο δημιουργείται ένα δεύτερο μεγαλύτερο τριγωνικό αέτωμα. Κεραμικά διακοσμητικά ακροκέραμα, γλάστρες με πόδι και πήλινα ζώα, είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του κτιρίου, ενώ έχει δοθεί προσοχή στα γείσα των παραθύρων. Γενικά, η λειτουργική και μορφολογική οργάνωση του κτιρίου καθώς και τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, ακολουθούν τα νεοκλασικά πρότυπα, και ο επιτυχής συνδυασμός τους προσδίδει στο κτίριο το χαρακτήρα του έργου τέχνης.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Είναι χαρακτηριστικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής όπως αυτή διαμόρφωθηκε στα Χανιά το πρώτο τέταρτο του αιώνα μας.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα επαρχιακού νεοκλασικισμού με τοπικές επιδράσεις. Τα ταβάνια ζωγράφισε ο Λουλουδάκης και τα διακοσμητικά κεραμικά (γλάστρες, ακροκέραμα διακοσμητικά ζώα) έπλασε ο Στρατουδάκης.Η ξυλεία μεταφέρθηκε από την κατεδάφιση των στάβλων της Σούδας και το πάτωμα του ισογείου κατασκευάστηκε πάνω σε ξύλινα δοκάρια και χώμα σαντορινιό με χρωματιστά πλακάκια φερμένα από την Αθήνα.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  63397/4799  ΦΕΚ 1161/Δ/ 27-11-1987

Πηγές 


Παρατηρήσεις
Στο διάταγμα του ΥΠΠΟ αναφέρεται λανθασμένα Ηγουμένου Γαβριήλ & Νεάρχου 17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου